Младите американци тръгват срещу TikTok

Младите американци тръгват срещу TikTok Снимка: theepochtimes.com

Оказва се, че платформата е станала основен източник на новини за 43% от потребителите си в САЩ, които са ни повече, ни по-малко 150 милиона

Според зародилото се движение „Забранете TikTok”, „селективното” поднасяне на новините е не по-малко вредно от откровено фалшивите новини и влияе на общественото мнение, „разделяйки допълнително една страна, която вече е достътэчно разделена”, пише theepochtimes.com.

Не се случва често журналисти от двете страни на политическата пътека да са съгласни по конкретен въпрос, но рискът TikTok да се превърне в източник на новини за толкова много американци, обедини медиите - от New York Post до The New York Times, от The Washington Post до Washington Examiner - всички започват да осъзнават, че платформата е „разрушителна”.

По-рано тази година The Guardian публикува статия, която подробно очертава TikTok като част от „кампанията за когнитивна война на Китай, или по-скоро на Китайската комунистическа партия (ККП). И ако във века на информацията и технологиите, човешкият ум е новото бойно поле, то какъв по-добър начин да бъде завладяно от едно на пръв поглед безобидно, но опасно популярно приложение? 

Джеймс Джордано, експерт по глобално здравно право и политика в Джорджтаунския университет е съгласен. Като съъдиректор на програма по наука за мозъка, той е на мнение, че ККП смята TikTok за „ключово зъбно колело” в еволюцията на психологическите операции. Ученият формулира и трите психологически цели на подобно въздействие: психологическата оценка на колективния когнитивен модел, контрол на медиите чрез специфични психологически съобщения и масирано въвеждането на про-китайски внушения.

Много експерти предупреждават, че информационната ера предоставя несравними възможности за влияние както върху лидерите на една нация, така и върху нейното население и прогнозират, че преди „най-важните избори за САЩ през 21 век”, платформата ще активира „правилно” селектираните си информационни послания. 

Мнозина сега виждат в TikTok „нежно оръжие”, което може да реши бъдещи конфликти в полза на Пекин и колкото и да е странно, младите американци изглежда първи осъзнаха тази форма на ерозиране на структурата на американското общество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: