Най-малко 123 китайски уебсайта в 30 държави по света се представят за местни медии

Най-малко 123 китайски уебсайта в 30 държави по света се представят за местни медии Снимка: thediplomat.com

Позовавайки се на доклад на Citizen Lab от Канадския университет в Торонто, The Epoch Times посочва, че това е част от разрастващата се кампания за глобално влияние на Китай в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, в съответствие с финансовите и политически интереси на Пекин

Изследователите наричат операцията „Paperwall“, определяйки я като „голяма и бързо развиваща се мрежа от анонимни уебсайтове, представящи се за местни новинарски издания“ най-честов САЩ, Южна Корея, Япония, Русия, Обединеното кралство, Франция, Бразилия, Турция, Италия и още други общо 30 страни. 

За да се маскират като законни местни новинарски издания, уебсайтовете на Paperwall често използват в названията си местни препратки – като двата „френски” уебсайта  Eiffel Post и Provence Daily, British FT в Обединеното кралство, Sendai Shimbum и Fujiyama Times в Япония, Daegu Journal и Busan Online в Южна Корея и Roma Journal и Napoli Money в Италия.

Макар че ефектът ѝ за момента е незначителен, докладът предупреждава, че кампанията не трябва да се подценява и да се смята за безобидна – тя може „в крайна сметка да изплати огромни дивиденти”, след като масовата преса или политически фигури цитират, т.е., легитимират съдържанието на фалшивите „местни” сайтове.

Уловката е, че сайтовете на Paperwall „редовно препубликуват съдържание, цитирайки дословно легитимни онлайн източници в съответната страна“ и репостове на съдържание от държавни китайски медии като China Global Television Network. 

Миналата година новинарските медии Times Newswire и World Newswire се оказаха в центъра на свързана с Китай операция за влияние, наречена „HaiEnergy“, съобщи фирмата за киберсигурност Mandiant. В поддомейни на легитимни американски новинарски издания HaiEnergy разпространи съдържание, оповестено като „съобщения за пресата“, което директно провеждаше пропагандата на китайската комунистическа партия. Според доклада на Citizen Lab, въпросните домейни водят до Tencent, китайска технологична компания в южния китайски град Шенжен.

Едни от задачите при целенасочените атаки на сайтовете Paperwall са да рушат личната и професионална репутация на „неудобни” за Пекин фигури (напр. в Хонконг), или да раздухват конспиративни теорири като твърдението, че САЩ са провеждали биологични експерименти върху местни жители в страни от Югоизточна Азия.

Според доклада, кампанията е реализирана от частната Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co. Ltd., фирма за маркетинг и PR с централа в Шенжен, чиято основна дейност е продажба на промоционални услуги за настаняване в множество държави. „Със сигурност може да се предположи, че Paperwall няма да бъде последният пример в китайските операции за влияние“, заключава докладът.

Междувременно, според Reuters, говорител на китайското посолство във Вашингтон заобиколи прекия отговор, коментирайки, че е „типично пристрастие и двоен стандарт да се твърди, че прокитайското съдържание е дезинформация, докато антикитайски публикации се определят като достоверна информация“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: