Онлайн войната

Онлайн войната Снимка: independentpress.cc

Дни след атаката срещу Израел, сайтът на военното крило на Хамас „Бригадите на ал-Касам” е прехвърлил обслужването си на Hosting Technologies - руска компания с центрове в Москва и Амстердам

Официалният уебсайт на Хамас също известно време е използвал хостинг на друга руска компания - Selectel, които обаче заявиха, че услугата е била деактивирана, съобщава The Moscow Times. IT-разследващи са открили и неизвестна мрежа от домейни, за които се смята, че са свързани с Хамас, включително хакерската група TAG-63.

Същевременно след смъртоносната атака на Хамас срещу Израел, която предизвика ответни удари в Ивицата Газа, YouToube съобщи за мощна вълна от фалшиви видеоклипове, снимки и дезинформация, включително репортаж, приписван на CBS News, че „чуждестранни наемници напускат Украйна“, за да се бият за Израел. 

„Помощта и вниманието към Киев забележимо намаляват заради израелско-палестинския конфликт, което не може да не тревожи украинските власти“, твърди проруски акаунт в Telegram. Показвайки същия „репортаж на CBS News”, акаунт в Х се тревожи, че вниманието на Запада към Близкия изток ще разклати морала на украинските въоръжени сили, докато други прокремълски акаунти твърдят, че Западът губи интерес към руската инвазия в Украйна.

Проучване на Euronews и The Cube обаче определи „новината” като „поредна дезинформация на пропагандистите на Кремъл”, тъй като оригиналният репортаж на CBS News дори не споменава подобно движение. Чрез обратно търсене на изображения, разследването установи, че разпространяваният „репортаж на CBS News” не съдържа логото на канала, нито имената на репортера и оператора. Освен това, в историята на фалшивото видео липсва озвучаването на показаните интервюта.

Това означава, че пропагандаторите просто са „заели” видеото на CBS News и са добавили свой задкадров текст, създавайки фалшивата новина, плъзнала вирусно из социалните мрежи. Всъщност, в оригиналния новинарски репортаж, публикуван на 9 октомври, CBS News съобщава, че Израел се готви „за сухопътна операция в Газа след безпрецедентна атака на Хамас“. Чужденци, напускащи Украйна, изобщо не се споменават. 

Разгръщането на конфронтацията и в онлайн пространството отново поставя въпроса кой има полза от манипулирането на световното обществено мнение и още повече от второ военно огнище - и песимистичният отговор не заглушава кремълския часовник.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: