Русия призна за екстремистка компанията Meta и социалните й мрежи Facebook и Instagram

Русия призна за екстремистка компанията Meta и социалните й мрежи Facebook и Instagram

От днес те са официално забранени на територията на РФ с решение на съда

Тверският съд в Москва призна Meta за екстремистка организация и забрани дейността й в Русия, събщи ВВС. Компанията Meta притежава най- големите социални мрежи и месинджъри - Facebook, Instagram, WhatsApp. Руските власти засега нямат претенции към последното.

Решението на съда влиза в сила незабавно. По време на процеса представител на Главната прокуратура уточни, че в случай на забрана на Meta в Русия потребителите на Facebook и Instagram няма да бъдат наказвани за заобикаляне на блокирането.

Забранителните мерки няма да засегнат WhatsApp - Генералната прокуратура смята, че месинджърът няма "функция за публично разпространение на информация".

Прокуратурата поиска Meta Platforms Inc. да бъде призната за екстремиска организация, след като стана известно, че Facebook и Instagram временно разрешиха на потребителите в някои страни да призовават към насилие срещу руските военни, както и да желаят смъртта на президентите на Русия и Беларус. Още на следващия ден след това, на 12 март, Meta уточни, че модерацията ще бъде отслабена само за публикации, написани в Украйна.

"Под прикритието на търговска дейност Meta Platforms <…"разпространява на територията на Руската федерация материали с призиви към насилствени действия от екстремистки характер по отношение на гражданите на Русия", се казва в иска.

"Дейността на организацията Meta е насочена срещу Русия и нейните въоръжени сили. Молим да се забрани дейността на Meta и тя да се задължи незабавно да се изпълни това решение", заяви представителят на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Игор Ковалевски пред Тверския съд.

Адвокатът Виктория Шакина по време на речта си подчерта, че самата компания не е автор на такива публикации."Ищецът не е доказал, че всички материали, разпространявани от социалната медия са в противоречие със закона", обясни тя и предложи съдът да разпореди на Meta да премахне конкретни публикации.

"Дори ако [Meta] сама не публикува [забранена информация], социалните мрежи се използват като инструменти за такава публикация. Както виждаме, Meta не само не проследява такива публикации, но и им позволява да съществуват", заяви прокурорът в отговор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: