Британският премиер насърчи строгите присъди срещу екоактивисти

Британският премиер насърчи строгите присъди срещу екоактивисти Снимка: youtube.com

Риши Сунак реагира на критика от ООН

През август Иън Фрай, специалният докладчик на ООН за изменението на климата и правата на човека, изпрати писмо до правителството на Обединеното кралство, в което предупреждава, че продължителният затвор за активисти може да ограничи свободите в страната. В писмото служителят на ООН изрази загриженост относно присъдите на активисти от движението Just Stop Oil („Просто спрете петрола”).

Двама активисти на Just Stop Oil бяха вкарани в затвора по-рано тази година, след като се изкачиха по кабелите на моста „Елизабет II” в Кент и окачиха хамаците си на пилоните му, причинявайки затваряне на движението и 40 часа задръстване. Свалянето им се превърна в сложна спасителна акция, с участието на специализиран екип. За причиняване на обществено безпокойство 34-годишният Маркъс Декър беше осъден на две години и седем месеца затвор, а 40-годишният Морган Троуланд - на три години.

Двамата загубиха обжалване през юли, макар че съдиите признаха „дългата и почтена традиция на гражданско неподчинение по съображения от съвест“. Главният съдия, лейди Кар защити сроковете на затвор и подчерта, че присъдите отговарят на „легитимната“ цел да възпират други от подобно престъпление.

Според докладчика на ООН обаче, присъдите са „значително по-тежки” от съдебни прецеденти за този вид престъпления. Фрай каза също, че новият Закон за обществения ред на Обединеното кралство, който влезе в сила през юли и включва мерки, насочени към предотвратяване на разрушителни протести "изглежда е пряка атака срещу правото на свобода на мирни събрания".

Сунак отговори непреклонно: „Тези, които нарушават закона, трябва да почувстват цялата му сила. Напълно правилно е, че егоистичните протестиращи, които имат намерение да причинят нещастие на трудолюбивото мнозинство, са изправени пред тежки присъди. Това е, което обществеността очаква и това е, което ние постигнахме“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: