Европарламентът одобри първия в света "закон за изкуствения интелект"

Европарламентът одобри първия в света "закон за изкуствения интелект" Снимка: ferra.ru

Ето че сега сме с една крачка по-близо до филмите за утопичното бъдеще

Европейският парламент одобри нов законопроект, чиято цел е да направи използването на изкуствения интелект (ИИ) по-безопасно и по-прозрачно, съобщава PCGamer.

Законопроектът предлага работата на ИИ да бъде под контрола на хората, прозрачна, безопасна, екологична и да не допуска дискриминация.

Според документа за закона ИИ не може да се използва за манипулиране на съзнанието на човек и промяна на поведението му, ако това може да доведе до физическа или психологическа вреда.

Законопроектът, който получи подкрепата на 84 от 103 гласа, ще внесе извенения в нормативните правила за използванео на изкуствен интелект.

В списъка на забранените практики са добавени: системите за дистанционна биометрична идентификация на обществени места в реално време и след събитието, системите за биометрична категоризация по чувствителни характеристики (напр. пол, раса, етническа принадлежност), системите за разпознаване на емоции в правоприлагащите органи, на границата, на работното място и в образователните институции, както и безразборното събиране на биометрични данни от социалните мрежи или видеонаблюдение с цел създаване на бази данни за разпознаване на лица.

Ако законът бъде приет, това ще бъде първият закон в света, регулиращ безопасните и прозрачни практики за разработване на изкуствен интелект. Обсъждането и гласуването на този законопроект е насрочено за заседание на Европейския парламент от 12 до 15 юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: