Грузинският парламент оттегли законопроекта за „чуждестранните агенти“

Грузинският парламент оттегли законопроекта за „чуждестранните агенти“ Снимка: The Moscow Times

Позовавайки се на изявление на парламентаристи от партиите вносителки на противоречивото предложение, за решението им съобщава „Новости Грузия“.

„Решихме безусловно да оттеглим законопроекта, който преди това подкрепихме без никакви резерви“, се казва в изявлението. Според авторите му решението е взето с цел запазване на мира в страната.

В документа се отбелязва, че подготвеният законопроект е предизвикал противоречия в обществото поради грешно тълкуване и че парламентът ще извърши разяснителна работа по въпроса, "когато емоционалният фон се успокои". 

„Машината за лъжи успя да представи закона в негативна светлина и да подведе определена част от населението. Законопроектът беше фалшиво наречен „руски“, а приемането му на първо четене беше представено в очите на част от обществото като отклонение от европейския курс“, се казва в изявлението, цитирано от „Новости Грузия“.

Протестите в Тбилиси започнаха, след като на 7 март парламентът одобри на първо четене законопроект за "чуждестранните агенти". Полицията съобщи, че е арестувала 66 души, а 50 полицаи са били ранени. На 8 март вечерта митингите продължиха с нова сила. Грузинският президент Саломе Зурабишвили подкрепи протестите и обеща да наложи вето на непопулярния закон.

В нощта на 9 март в центъра на Тбилиси избухнаха сблъсъци между полицаи и демонстранти, които са замеряли служителите на реда с камъни и са палели контейнери за боклук. В отговор полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ

На булевард „Руставели” протестиращите са започнали да строят барикади, съобщи телеграм каналът Paper Kartuli. Съдейки по снимки и видеоклипове, до сутринта протестите са се разпръснали. На място са останали служителите на реда и пожарникарите, за да обезопасят района и да гасят подпалени обекти, включително коли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: