С всяка нова снимка във Facebook в домовете на Дания става буквално по-топло

С всяка нова снимка във Facebook в домовете на Дания става буквално по-топло

Как сървърите на Meta отопляват домовете

Оказва се, че Meta, гигантът на социалните медии, известен преди като Facebook, освен всичко друго, отоплява и домове, съобщава Wired.

Масивният център за обработка на данни на Meta  в Одензе, Дания, от 2020 г. незабелязано насочва излишната топлина, генерирана от сървърите му, към градската топлофикационна мрежа.

Одензе е първият град в света, който се е възползвал от инициативата на Meta за съвместно използване на топлина, но не е единствен. Технологични титани, като Amazon и Microsoft, също влизат в играта, като използват излишната топлина от своите центрове за обработка на данни, за да отопляват университети и дори цели квартали. 

Това е печеливш вариант: Big Tech изпълняват ангажиментитете си за урегулиране на климата, правителствата получават ползи за обществото, а местните жители се радват на "евтино отопление".

Не всички обаче са съгласни с тази идея. Критиците твърдят, че въпреки творческия подход към използването на излишната топлина, нарастващият брой центрове за данни може да натовари "зеления" преход, изисквайки повече енергия, отколкото директните възобновяеми източници.

Въпреки това, засега сърфирането ви в социалните медии може да допринесе за топла и уютна вечер в нечий дом.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: