Най-опасната птица в света

Най-опасната птица в света

Казуар излиза от океана край бреговете на Австралия

Плажуващи в Австралия били шокирани, когато огромна птица, смятана от някои за най-опасната в света, излиза от водата и се отърсва.

Птицата, наречена казуар, е забелязана в залива Бингил в североизточна Австралия и е докладвана на Министерството на околната среда и науката в Куинсланд.

Посетителка на плажа съобщила за видяното животно на управителя на къмпинга. Той изтичал надолу и изчакал казуарът да излезе от океана. Птицата трябва да е била изтощена, защото стояла на сянка под едно дърво с треперещи крака около половин час.

Съветът на местните хора, които се грижат за дивата природа, и на Министерството бил да наблюдават казуара и той ще продължи, когато е готов. „Отидох да направя кафе и когато се върнах, го нямаше“, казва плажуващата.

Не е ясно колко време птицата е била във водата или защо е влязла да плува.

Според Библиотеката на Конгреса казуарите са срамежливи и обикновено трудно се показват. Въпреки че не са прекалено агресивни и рядко нападат, могат да причинят много щети, ако бъдат провокирани или ядосани.

Южната популация на южния казуар е посочена като застрашена съгласно Закона за опазване на природата от 1992 г. и е важно болните, ранени, или осиротели казуари да бъдат докладвани на Министерството на околната среда и науката.

Птиците са местни в Северна Австралия, Нова Гвинея и околните острови, могат да достигнат височина до шест фута (180 см) и да тежат до 160 паунда (72,5 кг.)

В Куинсланд са останали приблизително 4000 казуара и те са изправени пред многобройни заплахи за оцеляването си, включително загуба на местообитания, удари с превозни средства и нападения от домашни кучета. Предупреждават се хората, които живеят в или посещават страната на казуарите, да намалят скоростта по пътищата, особено в райони където е известно, че птиците често ходят.

Какво да направите, ако срещнете казуар?

Според Министерството на околната среда и науката на Куинсланд казуарите могат да нанесат сериозни наранявания на хора и домашни любимци, като ритат с големите си крака с дълги нокти.

Ето няколко съвета, ако попаднете на казуар.

• Никога не се приближавайте до тях.

• Никога не се доближавайте до пиленца – мъжките казуари ще ги защитят.

• Никога не хранете казуари – това е незаконно, опасно и е може да причини смърт на южните казуари.

• Винаги изхвърляйте остатъците от храна в затворени контейнери и се уверете, че контейнерите за компост имат сигурни капаци.

• Винаги намалявайте скоростта, когато шофирате в южна казуарска територия.

• Никога не спирайте автомобила си, за да гледате южните казуари по пътя.

• Дръжте кучетата зад огради или на каишка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: