Два знакови вестника от световна класа може да сменят собственика си

Два знакови вестника от световна класа може да сменят собственика си Снимка: freebeacon.com

Според Reuters, собственикът на Bloomberg разглежда възможността да придобие Wall Street Journal (WSJ) или Washington Post.

Новинарският уебсайт Axios съобщи в петък, че Майкъл Блумбърг се интересува от придобиването или на Dow Jones - компанията майка на WSJ, притежание на News Corp на Рупърт Мърдок, или на Washington Post, притежаван от Джеф Безос, собственикът на Amazon.

Придобиването на голям вестник и преди е привличало интереса на Майкъл Блумбърг, включително New York Times и Financial Times. Ако придобие двата вестника, 80-годишния милиардер ще разполага с трофейна медийна собственост, за да популяризира политическата си програма, като борбата с климатичните промени или по-строги закони за притежанието на оръжия, казаха източници на Reuters. 

Майкъл Блумбърг е бивш кмет на Ню Йорк с три мандата, а през 2020 г. се опита да се кандидатира за президент от Демократическата партия. Той ръководи и Съвета за иновации в отбраната при Пентагона.

 „За него това не е просто бизнес. Майкъл Блумберг е политическа личност – кмет и кандидат за президент – и подобна собственост би била инструмент за въздействие върху обществените политики на Вашингтон“, каза пред Reuters Ели Ноам, почетен професор в Колумбийския университет.

Запознати с въпроса, казаха пред Reuters, че Блумбърг не се е свързвал с Мърдок, а говорител на Washington Post, който Безос купи през 2013 г. за $ 250 милиона, каза, че вестникът не се продава. Говорител на Bloomberg LP отхвърли съобщенията за интересите на медийния магнат и каза, че „няма какво да се коментира“. От Dow Jones и триото милиардери Майкъл Блумбърг, Джеф Безос и Рупърт Мърдок също не са коментирали слуховете. 

Според Forbes, Майкъл Блумбърг е на 12-та позиция по богатство в света с приблизителна стойност на активите си от $ 76,8 милиарда. Придобивайки двете медии, той би разполагал с гигантска база финансови дани и новинарски източници, но същевременно би привлякъл вниманието на антитръстовите регуалатори в медийната индустрия. 

Антитръстовите експерти смятат, че едно сливане на най-големите източници на бизнес-новини като Bloomberg и Dow Jones ще предизвика значителен контрол от страна на американските регулатори, особено след като администрацията на президента Байдън предприе по-твърд подход в прилагането на антитръстовите закони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: