Чернобил се превърна в истински рай за коня на Пржевалски

Чернобил се превърна в истински рай за коня на Пржевалски Снимка: wikimedia

Единственият днес в света див кон, който се среща на свобода, се чувства превъзходно на едно съвсем неочаквано място – района на Чернобил

Конят на Пржевалски, който е застрашена от изчезване порода, беше напълно изчезнал от естественото си местообитание в Азия в средата на XX век, припомня френското издание Geo.fr. През 1998 г. обаче около тридесет екземпляра от вида са освободени в Чернобил като част от научен експеримент.

Оказва се, че тези значително по-дребни от опитомените им събратя коне са намерили чудесен пристан именно в околностите на мястото, станало на 26 април 1986 г. сцена на ужасяваща ядрена авария. След инцидента районът около централата е евакуиран, а селищата, горите и полетата наоколо са изоставени. Общо над 2200 кв. км в Северна Украйна и 2600 в Южна Беларус в резултат на аварията стават непригодни за човешки живот. Но природата с течение на времето възвърна правата си над земята: днес пътищата в района са се стеснили почти до неузнаваемост, погълнати от плевели, а къщите постепенно изчезват, потъвайки в горите.

wikimedia

Затова пък дивите животни се размножават необезпокоявани, особено някои редки видове, сякаш радиоактивността се оказва по-малко опасна за тяхното оцеляване, отколкото присъствието на хората. В района има рисове, лосове, белоопашати орли, мечки. Но конят на Пржевалски безспорно е най-екзотичният от обитаващите това място видове.

Това силно и издръжливо животно дължи името си на руския изследовател Николай Пржевалски, който го открива в монголската пустиня Гоби през 1879 г. Жертва на безразборен лов и все по-голямо намаляване на ареала му вследствие на човешката дейност, конят на Пржевалски напълно изчезва от естественото си местообитание в Азия до средата на миналия век.

Въпреки това усилията на учените направиха възможно възстановяването на вида благодарение на около дузина животни, попаднали в зоопарковете, а днес в света те наброяват общо около 2700 екземпляра.

През 1998 г. тридесет коне са освободени в Чернобил като част от научен експеримент и за радост на изследователите към днешна дата те са достигнали вече приблизително 150 броя в украинската част на района и около 60 в Беларус.

Според Марина Чквирия, главен зоолог на зоопарка в Киев, Чернобилската зона е нещо като съвременен Ноев ковчег, който може да се използва в случай на внезапен спад в световната популация на различни видове животни. Действително е парадокс, че именно този район, претърпял страховита авария, днес дава уникални възможности за запазване на биологичното разнообразие.

Според изследователите експериментът с коня на Пржевалски, който процъфтява на това място без човешко присъствие въпреки радиоактивното замърсяване, може да се приложи и при други застрашени видове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: