Какво да даваме и какво да не даваме на нашата домашна котка

Какво да даваме и какво да не даваме на нашата домашна котка Снимка: pixabay.com

Полезни съвети от специалисти

Ако имате котка, най-вероятно знаете колко важна е храната за нейното здраве. Мнозина обаче не знаят какви храни не трябва да дават на своите четирикраки приятели и от кои те могат да се разболеят сериозно. Правилната храна и диета могат да гарантират, че вашият космат любимец ще живее по-дълго и по-здравословно.

В основата на диетата на котката трябва да бъде висококачествена балансирана първокласна търговска котешка храна, която е подходяща за възрастта, големината и здравословното състояние на животното. Ето какви съвети за здравословно хранене препоръчват специалистите от сайта ZooStore, които са натрупали много опит и знания за правилното отглеждане на кучета, котки и други домашни животни.

По-добре консервирана храна, отколкото гранули

Котките са месоядни животни, което означава, че трябва да ядат месо, за да бъдат здрави. Сухата храна не отговаря на нуждите им, както мократа храна. Гранулите обикновено са с ниско съдържание на животински протеини и вода, както и с твърде високо съдържание на въглехидрати, което не е препоръчително да бъде основно ястие във всекидневното меню.

Изберете балансирана храна

Много е важно да четете етикетите на котешката храна. Уверете се, че тя е пълноценна и балансирана и отговаря на хранителните изисквания на котките.

Внимавайте с домашно приготвените храни

Ако решите да приготвяте храна за вашата котка, е добре да говорите с ветеринарен лекар. Котешките храни са създадени така, че да носят хранителните вещества, които са от съществено значение за здравето на вашето коте. И вероятността домашно приготвената храна да отговаря на всички нужди на вашата котка, е малка. В добавка, тя може да бъде и опасна.

Избягвайте храни, токсични за котките

Ако решите да дадете на вашия космат приятел лакомства от чинията си, помислете , че някои от тези храни са токсични за котките. В никакъв случай не ги хранете с шоколад, кофеин, млечни продукти, авокадо, грозде, стафиди, лук, чесън, див лук и тесто с мая.

Обърнете внимание на специфичните нужди на вашата котка

Ако тя има някакви здравословни проблеми, говорете с вашия ветеринарен лекар, който може да препоръча специфични видове храни или добавки. 

Количество и честотата на хранене

Котките са месоядни животни и в дивата природа трябва да ловуват няколко пъти на ден, за да са здрави. Важно е да имитирате естествените им навици, като ги храните по малко, но начесто. Количеството, с което храните котката си, ще зависи от възрастта, размера и нивото на активност. Консултирайте се с ветеринарен лекар, за да определите нуждите на котето си. Не оставяйте храната да стои цял ден, за да избегнете преяждане и затлъстяване.

Поддържайте здравословно тегло на котка

Затлъстяването може да навреди на вашата котка по много начини, включително да увеличи риска от рак, диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, ставни заболявания и други. Говорете с вашия ветеринарен лекар за най-добрия начин да поддържате здравословно тегло на котката.

Преминаване към нови храни постепенно

Ако сменяте храната на вашата котка, направете го постепенно. Всякакви внезапни промени в диетата могат да причинят стомашно разстройство. Говорете с ветеринар относно безопасното преминаване към новото меню на вашето коте.

Спазвайте хигиена

Уверете се, че купите с храна и вода са поставени на достатъчно разстояние от коша за отпадъци. Купичките за храна, включително тези, които се използват само за суха храна, трябва да се почистват ежедневно. Котките са придирчиви и често няма да ядат от мръсни купи.

Осигурете лесно достъпна вода

Чистата прясна вода винаги трябва да е достъпна – никога не давайте на котката си мляко, тъй като това може да разстрои стомаха й. Водата трябва да бъде в керамична или метална купа. Препоръчително е да имате втора купа за вода, поставена далеч от купите за храна, под бюро или легло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: