Чернобилските вълци са придобили устойчивост към рака

Чернобилските вълци са придобили устойчивост към рака

Предполага ново изследване

Вълците, живеещи в чернобилската зона на отцепване, могат да бъдат ключ към разгадаването на устойчивостта към рак при хората, се казва в новаторско проучване. 

Адаптирани към средата в забранената зона, която е с шест пъти по-висока от безопасното ниво на радиация за хората, тези вълци мутанти дават уникална представа за това как организмите се борят със смъртоносното заболяване, съобщава New York Post.

След катастрофата в Чернобил през 1986 г. хората напускат тази територия, създавайки обширна радиоактивна "ничия земя". Но за дивите животни тя се превръща в неочаквано убежище. Сред процъфтяващите тук обитатели са глутници вълци, които изглежда не са били засегнати от хроничното въздействие на радиацията.

Кара Лав, еволюционен биолог, изучава тези вълци, за да разбере тяхната невероятна устойчивост към раковите заболявания. С помощта на GPS-нашийници и кръвни проби екипът й открива, че:

- Вълците са издръжливи: ежедневно те получават радиоактивно облъчване 11,28 милирентгена, което шест пъти пъти превишава безопасните за хората предели.

- Имат уникална имунна система: тя е подобна на имунната система на хората, подложени на лъчева терапия, което говори за адаптация.

- Имат устойчив геном: изследователите са идентифицирали определени участъци от генома на вълците, които са устойчиви към повишен риск от развитието на рак.

Проучването може да предизвика революция в нашето разбиране за рака. Изследвайки генетичните адаптации на вълците, ще можем да идентифицираме начини за повишаване на устойчивостта на човек към рак и може би дори да стопираме негативните ефекти от известни мутации, причиняващи рак, като например мутациите на гените BRCA.

Чернобилските кучета, потомци на изоставените по време на аварията домашни любимци, също могат да притежават подобна устойчивост и това заслужава по-нататъшно проучване. 

Интересното е, че кучетата имат повече прилики с човешките реакции към рака, отколкото лабораторните плъхове, което ги прави още по-ценни обекти на изследване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: