Чернобилската АЕЦ продължава да представлява опасност?

Чернобилската АЕЦ продължава да представлява опасност?

Учените не изключват възможността за нов инцидент

Тридесет и пет години след експлозията на атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна учените установиха, че ядрени реакции продължават да протичат под новия саркофаг, който изолира разрушения реактор. Украинските учени се опитват да определят дали реакциите ще изчезнат сами, или ще изискват извънредни интервенции, за да се предотврати поредната авария. Това съобщава в своя публикация списание Science. 

Анатолий Дорошенко от Института по проблемите на безопасността на ядрените централи в Киев съобщи, че датчиците отчитат растящо количество на неутроните, което говори за протичане на реакции на ядрено делене. Броят на неутроните нараства бавно, отчитат учените, предполагайки, че ще имат още няколко години, за да потушат заплахата.  

Според учените причината е в това, че първият саркофаг, с който е бил изолиран авариралият реактор, е пропускал дъждовна вода. Тя забавя неутроните, но увеличава вероятността от взаимодействието им с урановото гориво, което е довело до рязко увеличаване на неутронния поток в резултат на разпада. Смяташе се, че новият саркофаг ще стабилизира ситуацията, но на някои места неутронният поток продължава да расте, отчитат учените, които постоянно наблюдават процесите на мястото на аварията. Структурата за 1,5 милиарда евро беше предназначена да запечата реактора, за да може да бъде стабилизиран и в крайна сметка демонтиран. Според украинската Държавна агенция за управление на зоната на отчуждаване арката е намалила гама-лъчението около централата с 10 пъти в сравнение с данните, събрани преди изграждането. 

„Това е като жаравата в яма за барбекю“, казва Нийл Хаят, химик по ядрени материали от университета в Шефилд. Той отбелязва, че засега точният механизъм, по който протичат реакциите под саркофага, не е ясен, но тези процеси не могат да бъдат игнорирани. 

Няма шанс за повторение на катастрофата от 1986 г., когато експлозията и пожарът изпратиха радиоактивен облак над Европа, категорични са учените. Но не могат напълно да изключат възможността за нов инцидент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: