Лъв ли броди из Берлин? (обновена)

Лъв ли броди из Берлин? (обновена) Снимка: ruetir.com

От сряда берлинската полиция издирва предполатаема лъвица, но без успех

Днешният ден обаче е богат на новини по случая. Първо, член на престъпната фамилия Ремо предложи съдействие, за да върне лъвицата, „в нейното заграждение”. В социалните мрежи Фирас Ремо призова властите да не стрелят по животното и помоли всеки, който има информация за местонахождението му, „първо да го уведоми“, за да може да се намеси, „преди някой идиот да я застреля“.

Публикациите му прозвучаха достоверно, тъй като Фирас Ремо има история с „големите котки”. През декември той публикува видео, на което предстаня „новият ми домашен любимец“ - тигърче. Публикацията му предизвика полицейско разследване.

Все още не е ясно дали издирваното животно е лъвица, тъй като в районите, където се предполага, че е било забелязано, не са открити отпечатъци от лапи или ДНК материал. Това накара експерти да анализират по-внимателно видеоклипа, който показа в Twitter едро животно, придвижващо се между дърветата в берлински парк, с „дебнещи движения на котка”. В крайна сметка, експертите заключиха, че най-вероятно става дума за глиган, каквито се срещат често в околностите на Берлин. 

Така след затишието през нощта и засиленото издирване днес, в крайна сметка властите отмениха спешната ситуация, в която бяха ангажирани около 120 полицаи, природозащитници и ветеринари, плюс дронове, хеликоптери и камери за топлинно насочване, претърсващи щателно местните гористи райони. Според   Bild, живущите в близост дори са били предупредени „бързо да се приберат”. 

Кметът на берлинския район Kleinmachnow Михаел Груберт каза първоначално, че първата цел при локализиране на животното е да бъде уловено, но не изключва и „други мерки, ако е застрашен животът на хора”. По време на по-късна пресконференция обаче, Груберт успокои хората, че няма сериозна опасност, макар че властите „остават нащрек”.

Така или иначе, инцидентът стана повод за сериозни и многостранни разговори. 

Експертът по диви животни Хериберт Хофер от Берлинския институт „Лайбниц” за изследване на зоопарковете и дивата природа обясни пред Reuters, че всеки, който срещне диво животно, трябва да спре, да не бяга, да не гледа животното директно в очите и по възможност да не му обръща гръб. Хофнер обърна внимание, че в Берлин е незаконно да се отглеждат големи котки в частни имоти, но съседната провинция Бранденбург не го забранява, макар че изисква от собственика сертификат и редица други строги условия.

Ванеса Аморосо, ръководител на звеното за търговия с диви животни в организацията "Четири лапи", каза пред Deutsche Welle, че противоречивите закони в Европа улесняват търговията с големи котки, тъй като много страни ги разрешават като домашни любимци. Тя призова за единна регулация на търговията и отглеждането на екзотични животни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: