Руските войски напуснаха Чернобил, но Чернобил никога няма да ги напусне

Руските войски напуснаха Чернобил, но Чернобил никога няма да ги напусне Снимка: pravda.com.ua

Така казват в гр. Славутич, където живеят обслужващите атомната централа и семействата им

Славутич - благоустроено и обилно озеленено селище - е най-младият украински град, построен преди 35 години за работещите в АЕЦ Чернобил, след като Припят беше изоставен заради аварията през 1986. В хода си към Киев, руските войски окупираха АЕЦ Чернобил и влязоха в Славутич, който се намира на 50 км. от нея. Жителите му – около 25 000 души, останаха изолирани, но не оказаха подкрепа на окупаторите, а организираха протестни митинги

От началото на април, след изтеглянето на руските войски, градът отново е под контрола на Украйна. Кметът на Славутич казва, че макар да са контролирали временно атомната централа, руските въоръжени сили не са преценили защо и как правят това. „Зоната на Чернобил действително е зелена улица към Киев – но Чернобил има свои правила на поведение и ако не се спазват, последствията са жестоки. Чернобил не прощава“.

В района на авариралата преди 36 години атомна централа не бива да се движи тежка транспортна техника, да се вдига прах и категорично да не се вдишва. А руските войници правиха това цял месец, без всякакви предпазни средства - кръстосваха района с тежкия си транспорт и въоръжение, копаха окопи, предизвикаха няколко горски пожара и най-опасното – надишаха се с радиоактивен прах, обяснява кметът на Славутич пред meduza.io.

„Така че и без взрив, Чернобил ще вземе още жертви – бавно, жестоко, в продължение на няколко години“, казва той. За него и за опитните му съграждани, руското военно командване е рискувало здравето на войниците си, като не е предприело никакви защитни мерки или подготовка на частите, превзели атомната централа и окупирали околния район. 

Сега Славутич е освободен, но както преди окупацията, в града действа комендантски час, достъпът до големите пътни артерии все още е отрязан. Продоволствието се осъществява по горски пътища и в малки количества. Въведени са купони за хляб – една франзела на човек на три дни. Училищата провеждат занятия онлайн, създават се условия за възстановяване на бизнеса.

Местната телевизия ежедневно информира за хода на военните събития, за възможна хуманитарна помощ и други актуални новини в условията на войната, а специалистите продължават да обслужват АЕЦ Чернобил, при установения режим и предпазни мерки, така че да е безопасна за всички.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: