100 дни живот под водата: 55-годишен учен счупи световния рекорд (видео)

100 дни живот под водата: 55-годишен учен счупи световния рекорд (видео) Снимка: drdeepsea / Instagram

Експериментът е в състояние да докаже, че животът под вода наистина е възможен и дори може да предотврати заболявания, свързани със стареенето

Професорът от Университета на Южна Флорида Джоузеф Дитури, известен още като Dr. Deepsea и участник в изследователския проект "Нептун 100", счупи съществуващия световен рекорд за продължителност на престоя на човек под вода

Както пише Associated Press, сега той е единственият човек в света, който е успял да издържи на дъното на океана повече от 74 дни. Предишният рекорд е поставен на същото място през 2014 г. - друг учен е живял под водата 73 дни, 2 часа и 34 минути.

Изследователят живее в подводната капсула Jules с размери 100 кв. м край бреговете на Флорида от 1 март. Целта му е да прекара 100 дни под вода, тоест до 9 юни. През цялото време на престоя си Дитури провежда ежедневни експерименти и събира медицински данни: промени в теглото, мускулната структура, кръвното налягане, зрението и слуха, и записва всички наблюдения в дневник. 

Той също така води дневници за съня и стреса. Освен това, от временното си подводно жилище, където са прекарали интернет, професорът води собствен курс в Университета на Южна Флорида и изнася открити лекции за текущия проект.

Служителите на университета смятат, че експериментът е в състояние да докаже, че животът под вода наистина е възможен и дори може да предотврати заболявания, свързани със стареенето. Учените обясняват това със заключенията на самия Дитури: той обръща внимание, че при условията на повишено налягане клетките се удвояват в рамките на пет дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: