Разследват компания на Илон Мъск за нехуманно отношение към животни

Разследват компания на Илон Мъск за нехуманно отношение към животни Снимка: unilad.com

Служители на Neuralink Corp, която разработва мозъчни импланти, са се оплакали, че тестовете, провеждани в компанията, се правят прибързано и причиняват ненужни страдания и смъртни случаи сред опитните животни, съобщава Reuters.

В резултат на оплакването, американските власти са започнали разследване

Позовавайки се на запознати източници и вътрешни документи на Neuralink, Reuters посочва, че от 2018 г. насам, при тестването им са убити около 1 500 животни, в т.ч. маймуни, прасета и овце. Сам по себе си, броят им не означава непременно злоупотреба с хуманните принципи, тъй като  много медицински компании използват животни в експериментите си. 

Но десетки документи, с които информационната агенция се е запознала, свидетелстват за нарастващата загриженост на служителите от многократното повтаряне на неуспешни експерименти, при което броят на убитите животни рязко е нараснал. 

Някои служители свързват провала на тестовете с натиска, на който ги подлага Илон Мъск, да ускорят изследванията по разработването на мозъчния имплант. Предполага се, че някои от разновидностите на устройството ще могат да помогнат на парализирани хора да възвърнат мобилността си, на слепи по рождение да прогледнат или на страдащи от различни неврологични заболявания да преодолеят дефицитите си. 

Самият Мъск  обаче неведнъж ясно е казвал, че неговият имплант цели и да свърже човешкия мозък с компютър и изкуствен интелект, както и да подобри мозъчни функции като концентрация и памет. Компанията му Neuralink, с централа в Сан Франциско, стартира дейността си през 2016 г. и вече е пропуснала няколко крайни срока, заложени от Мъск, които трябваше да му позволят да поиска одобрение от регулаторните органи за клинични изпитания на неговия имплант върху хора, посочват източниците на Reuters. 

Илон Мъск не е коментирал новината за разследването на Neuralink. Най-богатият човек в света написа миналата седмица в Twitter, че е „уверен, че устройството Neuralink е готово за хора” и обяви, че компанията започва работа по процеса на одобрение. Идеята му среща противоречиви отзиви, а новината за разследването накара ВВС да поиска коментар от Neuralink и правителството на САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: