Глигани отново атакуват италиански градове

Глигани отново атакуват италиански градове Снимка: pigprogress.net

Нашествието на дивите свине не е нов проблем в Италия

Агенция ANSA съобщи, че в покрайнините на Катандзаро, Калабрия, от месеци броди стадо глигани. Животните търсят храна, но не правят опити да влязат в дворовете или къщите на жителите. Градският съветник по въпросите на околната среда призова регионалните власти за „подходящи мерки“, вероятно ловуване.

Вече няколко години дивите свине са честа гледка в малки и големи италиански градове. Местните медии редовно отразяват „набезите” им, а националното сдружение на фермерите дори организира демонстрации, за да прикани властите да вземат мерки срещу глиганите, които съсипват нивите и предизвикват пътни проблеми. Стигна се дори до „горещи” спорове между демонстранти и групи защитници на правата на животните.

Миналата година потребители споделиха в социалните мрежи клипове от Рим, показващи групи глигани да бродят в свръхоживената италианска столица, без да се притесняват да се приближат до хората и да търсят храна около контейнерите за боклук. Клиповете се появиха дори в международните новини. 

Опасявайки се, че животните може да разпространят свински грип или да нападат хора, властите избраха твърд подход и предупредиха, че ще започнат да избиват глиганите. Идеята възобнови разгорещените дискусии по темата, разделяйки италианското общество. 

Въпреки това, през декември миналата година правителството на Джорджа Мелони разреши ловуването на глигани в Рим, включително с лъкове и стрели, и дори в зони, забранени за лов, като ловците получиха позволение да разполагат с „плячката”. 

Опозицията видя в решението на Мелони стремеж да ухажва оръжейното лоби и лодвжийските сдружения. Градските власти по места последваха „траперската” практика. Миналия месец кметът на Катандзаро разреши избиването на 30 диви свине, бродещи из градския парк. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: