Доброволци на NASA ще прекарат година в изолация, за да симулират живота на Марс

Доброволци на NASA ще прекарат година в изолация, за да симулират живота на Марс Снимка: NASA

Целта на проекта е да предостави ценни знания за проблемите на живота на Марс

NASA ще започне едногодишна мисия, по време на която ще бъде симулиран живот на Марс. За целта ще се използва 3D-печатано жилище с площ от 157 квадратни метра, наречено Mars Dune Alpha.

Проектът ще започне през юни тази година и ще се проведе в Космическия център Линдън Джонсън в Тексас, съобщава NASA. В жилището ще живеят четирима доброволци, имитиращи живота на Марс, които ще провеждат различни експерименти, свързани с отглеждането на зеленчуци, придвижването в условията на ниска гравитация и др.

Домът Mars Dune Alpha е уникално проектиран да имитира марсианския лавдшафт и е снаден с обувки, които симулират ходенето по Червената планета, както и друго необходимо оборудване за провеждане на експерименти.

Освен работните кабинети, медицинския център и спортното оборудване, тук има зони за отдих, такива, като настолни игри и конзоли за видеоигри.

Целта на проекта е да предостави ценни знания за проблемите на живота на Марс, включително отглеждане на хранителни продукти, комуникацията със Земята и работа в условията на ниска гравитация. Учените от НАСА ще изучават отпадъците на жителите, за да определят какви материали могат да бъдат използвани повторно в бъдещи мисии.

Лекарите също така ще следят отблизо здравословното състояние на доброволците през цялата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: