Трета година безплатен обществен транспорт в Люксембург

Трета година безплатен обществен транспорт в Люксембург Снимка: raillynews.com

Жителите на най-малката, но най-богата държава в ЕС вече приемат тази скъпа обществена инициатива почти като свое гражданско право.

Безплатните трамваи, автобуси и влакове предоставят лесно решение в избора между обществен транспорт и личен автомобил. „Това е по-практично и освен това е много положително за околната среда“, казва пред Euronews пътник в трамвая в град Люксембург.

Това, че страната е богата, а населението – малко, разбира се, помага, отбелязва Euronews. Люксембург има около 640 000 жители, а според Световната банка, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за 2021 г. надхвърля $ 85.5 милиарда, т.е., по около € 99 000 средно годишно на глава от населението, за разлика наример от съседна  Франция, където тази цифра е едва € 35 200. 

Разбира се, безплатният транспорт си има цена и в крайна сметка се финансира от парите на данъкоплатците – но според министъра на мобилността и благоустройството Франсоа Бауш, решението е по-справедливо, тъй като се финансира от данъците на хората с по-високи доходи, докато за тези с ниски доходи, които плащат минимални данъци, услугата действително е безплатна.

Люксембург популяризира безплатния си транспорт и като начин за борба със замърсяването и климатичните промени, тъй като хората ползват по-малко личните си превозни средства за сметка на обществените влакове и автобуси.

Друго важно измерение на свободното придвижване е, че хората пътуват лесно, а „Това е форма на свобода”, казва друг доволен пътник в трамвая, подчертавайки и по-приятната атмосфера без контрольори и скандали с „нередовни” пътници. 

И други градове по света са пробвали инициативата за безплатен транспорт, но за определени линии и периоди – като например Талин, Манчестер, Генуа, Амстердам, Дюнкерк и др., но Люксембург е единствената държава, където тази привилегия е постоянна и обхваща всички форми на обществения транспорт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: