Дигитализират природни забележителности в парк „Врачански Балкан“

Дигитализират природни забележителности в парк „Врачански Балкан“ Снимка: vr-balkan.net

Дигитализират 15 природни и културни забележителности в природен парк „Врачански Балкан“

15 природни и културни забележителности в природен парк „Врачански Балкан“ ще бъдат дигитализирани. Заснемането им е част от проект за създаване на триизмерен (3D) модел на парка, който ще бъде достъпен в интернет, съобщават от Дирекцията на ПП „Врачански Балкан".

В избора на обектите участват експерти от Регионалния исторически музей - Враца, Регионалната библиотека - Враца, бщински администрации, неправителствени организации и читалища. Избраните обекти са в три категории „Интерпретативни и туристически пътеки“, „Природно наследство“ и „Културно наследство“.

Част от подбраните места са: пещерата „Леденика", Врачанската екопътека, Горската пътека на приказките, Ритлите, Черепишкият манастир, църквата „Св. Николай“ - с. Царевец, Куртпашовата кула, Кулата на мешчиите, комплекс „Дядо Йоцо гледа" - с. Очин дол, и др., които ще могат да бъдат разглеждани подробно в интернет. 

Цифрово ще бъдат визуализирани и популярни туристически маршрути и екопътеки. Дирекцията на парка работи по проект за дигитално заснемане и изработване на триизмерен цифров модел на Врачанския Балкан с голяма точност и в подходящ мащаб.

Трансграничният проект е на стойност половин милион евро се изпълнява съвместно с румънския природен парк „Железни врата“. 15 подобни обекта ще бъдат дигитализирани и в румънския природен парк..

След края на проекта ще продължи дигитализирането на други обекти, тъй като закупеното оборудване ще остане на разположение на дирекциите на природните паркове.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: