Електроцентралите на въглища в Западните Балкани отнемат хиляди животи

Електроцентралите на въглища в Западните Балкани отнемат хиляди животи Снимка: https://pixabay.com/

Електроцентралите на въглища в Западните Балкани продължават да представляват сериозна заплаха за околната среда в региона и Европейския съюз

Те са причината за преждевременната смърт на най-малко 19 000 души в периода от 2018 до 2020 г., съобщи Hina.

Заключението се съдържа в нов доклад, публикуван тази седмица на съвместен уебсайт от екологичните асоциации CEE Bankwatch Network и Центъра за изследвания на енергетиката и чистия въздух (CREA).

Европейският съюз все още е основният купувач на електроенергия, произведена от топлоелектрически централи в Западните Балкани, но тя представлява само 0,3 % от общото потребление, което също така представлява почти половината от замърсяването на въздуха на европейския континент.

Според изчисленията на анализатори на тези организации, 10 800 души са починали в ЕС през последните три години в резултат на замърсяването на въздуха от топлоелектрическите централи, докато 6500 са починалите в Западните Балкани.

Само през 2020 г. електроцентралите на въглища в БиХ, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Косово се отделили два и половина пъти повече серен диоксид (SO2) от всички други такива електроцентрали, които все още работят в ЕС.

В същото време те изпускат във въздуха 1,6 пъти повече прахови частици, отколкото е предвидено в националните планове за намаляване на вредните емисии (NERP) за периода от 2018 до 2020 г.

Общите тригодишни разходи, понесени от засегнатите страни поради замърсяването на въздуха, се оценяват на 25,3 до 51,8 милиарда евро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: