В Турция откриха подземен град на 2000 години

В Турция откриха подземен град на 2000 години Снимка: kayiprihtim.com

Проф. д-р Осман Йозсой от Фондацията за опазване и популяризиране на екологичните и културни ценности (ÇEKÜL), казва, че новооткритото подземно селище в Кайсери е изградено по абсолютно същия начин, както всички прочути лабиринти под област Кападокия

Експертът предполага, че подземната структура е разположена на три или четири независими пласта. Открита е при ремонтни работи в дома на 57-годишния Мустафа Халъджиоглу, който решил да разшири къщата си, купувайки съседните четири постройки. Смята се, че на същата улица в Кайсери известно време е живял големият османски архитект и строителен инженер Мимар Синан. 

Проучването на така наречения „Подземен град Халъджиоглу” се осъществява с помощта на фондация ÇEKÜL. Проф. Йозсой казва, че наблюдават обекта вече четири години и са смаяни от „невероятните усилия” на собственика да разчисти отломките и отпадъците, без обществена помощ.

„Той свърши тази работа с голяма отдаденост и тъй като го направи с любов, за него сякаш не беше бреме. Сега подземният град е почистен, значително разширен и достъпен за хората”, отбелязва ученият. Според него подземният град е най-малко на 2000 години.

Мустафа Халъджиоглу описва историята: „Всичко беше в руини, затова започнах проучване. Почистихме отломките с много тежък труд. Учителите, при които съм учил тук, ми даваха много идеи. Единствената ми цел е да оставя това наследство на бъдещите поколения, а туристите да видят нещо значимо, не руини”. 

Kayseri Home Underground City
Снимка - kayiprihtim.com

Механизмите, преходите, въздушните шахти и основните камъни са много интересни инженерно-строителни решения. Облицовъчните плочи са с ширина от 50 см, но има и три пъти по-големи. Със същия диаметър (1.50 м) са и плочите, затварящи входовете на подземните тунели. Оформени са като кръг с малко отвърстие в средата, през което стражите на подземните селища са изпращали стрелите си по натрапници, смятат археолозите.

„Цялото място и богатата му история трябва да бъдат извадени на светло. Това е много трудно за един отделен човек, но г-н Халъджиоглу е положил основите”, казва проф. Йозсой. 

Град Кайсери е на мястото на древна Кесария, център на едноименната римска провинция, където са открити много подземни градове и пещерни манастири. Смята се, че съоръженията са били убежище за първите християни в римската империя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: