Мощна буря помете Западните Балкани

Мощна буря помете Западните Балкани Снимка: Euronews

Силните ветрове и проливният дъжд вчера оставиха най-малко пет жертви и десетки ранени в Хърватия, Босна и Словения, пише Euronews

Властите на Хърватия съобщиха за двама загинали в столицата Загреб, след като са били ударени от падащи дървета - 50-годишен пешеходец е пострадал на улицата, а 48-годишен шофьор - в колата си. От спешна помощ коментират, че двете жертви са получили множество тежки наранявания по главата. 

Службата за гражданска защита в Източна Хърватия съобщи за още един загинал, също от паднало върху колата му дърво, а 36-годишен жител на Загреб е ранен тежко от строителен кран, срутен от силния вятър

Опустошителната буря е била втора за деня, след поредица от изключително горещи и сухи дни и се е разразила за минути. Градският транспорт в Загреб е бил спрян, електрозахранването – прекъснато, а улиците – блокирани от паднали дървета. Спешните служби на града призоваха гражданите да бъдат търпеливи и да сигнализират само при животозастрашаващи ситуации, тъй получават едновременно стотици обаждания за помощ.

Подобна е ситуацията и в съседна Словения, където силният вятър е съборил дървета и е отнесел покриви. Обществената телевизия RTV Словения съобщи, че един човек е загинал, а друг е бил ранен, когато дърво е паднало върху тях в района на езерото Блед. Един човек е загинал и в Босна, а най-малко 20 са ранени, съобщиха местните власти.

Мощни пориви на вятъра връхлетяха и Белград в сряда вечерта, завихряйки листа и прах, докато хората тичаха търсят защита. Много квартали останаха без електричество, а белградското летище временно затвори. Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как пада огромен строителен кран в сръбската столица. 

От други места в Сърбия жители съобщават за напукани дървета, падащи тухли и отвяти покриви. След удар от паднало дърво е хоспитализирано 12-годишно момиче в Нови Сад, съобщиха лекари.

Най-големи щети са нанесени на високопланинските гори, съобщи словенската новинарска агенция STA. Властите предупредиха алпинистите да стоят далеч от тези райони. Екстремните природни ситуации и горещата вълна в Европа продължават, предизвикайки горски пожари и рискови ситуации за общественото здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: