ЕС – Западни Балкани: фиаско на срещата на върха

ЕС – Западни Балкани: фиаско на срещата на върха Снимка: https://pixabay.com/

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел се провали: България, поради правителствената криза, не успя официално да отмени ветото си от преговорите за присъединяване на Северна Македония

Това също така поставя пречка и пред албанското досие, коментира Euronews.

Разочарованите лидери на тези две страни от Западните Балкани дори предполагат между редовете, че България просто действа като доверено лице на други членки на ЕС.

„Това, което се случи сега, е сериозен проблем и сериозен удар за ЕС. Губим ценно време, което нямаме! Заявявам сега, че моята страна, Северна Македония и Република Албания, както и целият регион, не могат да бъдат блокирани в тази ситуация поради факта, че една държава просто не е в състояние да координира действията си и да отблокира европейския път за нас.

Не трябва да позволяваме двустранните въпроси да се превърнат в многостранен проблем“, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, а албанският му колега добави, че ЕС „изгуби страхотна възможност да стабилизира ситуацията в Югоизточна Европа".

„Руската агресия срещу Украйна получава допълнителна щедра и непоискана помощ от страна от НАТО, България, която дестабилизира друга страна от НАТО, Северна Македония“, заяви на свой ред Еди Рама.

Междувременно Брюксел продължава да се бори с последиците от предишни вълни на разширяване, които все още са непопулярни сред населението на основните държави-членки на ЕС.

И всичко това на фона на разглеждане на заявлениятa от Украйна, Молдова и Грузия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: