Европа най-накрая започна да прави планове за туристическия сезон това лято

Европа най-накрая започна да прави планове за туристическия сезон това лято Снимка: pixabay

Кога ще се завърнат туристите?
В последните дни този въпрос излезе в Европа на преден план, тъй като всички държави членки на ЕС са на път да се върнат към по-нормален живот и освен това лятото бързо наближава.

Целта, разбира се, има социален характер, но преди всичко е икономическа. Преди кризата този сектор представляваше 10% от благосъстоянието на Европейския съюз”, пише Анна Фигован, журналистка в Le Figaro.

„Италия, Испания и Гърция са много зависими от туризма.“ До края на тази година загубата на активност може да достигне 40%. Но имаме различни ситуации в различните държави членки.

„В Италия разгарът на сезона вече е изгубен, защото най-печелившата част от дейността се основава на туристите, които отиват на културна екскурзия, за да посетят определени градове, и това се прави главно от март до май, а след това през септември и октомври", призна наскоро комисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Това няма да е лятото на спечелването на нова клиентела. Това ще бъде лятото на придобиване на редовни клиенти. Туристите ще отидат на места, които вече познават", признава държавният секретар при минстъра на  външните работи на франция Жан-Батист Лемун. „Франция възнамерява да се възползва от тази ситуация. В този контекст конкуренцията между държавите членки се увеличи през последните дни“, се казва в статията.

„Хърватия даде сигнал за началото на летния сезон. Говори се, че страната вече приема около 20 хиляди туристи и залага на ударен лозунг, за да ги насърчи да дойдат още повече през юли и август: „Празниците, които заслужавате, са по-близко, отколкото си мислите."

Италианските граници ще бъдат отново отворени в сряда. Това съобщение беше изненада, която предизвика раздразнение.

Италия не каза нищо на Съвета на министрите на туризма на Европа, който се проведе преди няколко дни", каза един от участниците.

Кипър, където туризмът представлява 15% от националния БВП, ще отвори границите си от 9 юни за онези пътешественици и туристи, които могат да предоставят сертификат, потвърждаващ, че имат отрицателен тест за COVID-19.

Страната обещава да покрие разходите на всички пътешественици, заразени по време на престоя си: настаняване, храна, напитки, лекарства, летищни трансфери, репатриране и др. Съставен е и списък на държавите. Франция и Великобритания все още не са включени в него, отбелязва журналистът.

Въпреки това не може да има истински летен сезон без отваряне на вътрешните граници на Шенген и прекратяване на 14-дневната карантина, която все още съществува в някои страни, особено в източната част на блока.

Европейската комисия не одобрява появата на „мини-Шенген“, тоест транспортни договорености между няколко държави. Това важи за балтийските страни (Естония, Литва, Латвия) или Чешката република, Словакия и Унгария", пише Le Figaro.

Намерението да се върнем към обикновената Шенгенска зона не може по никакъв начин да бъде заменено с определен регионален „мини-Шенген", който ще раздроби нашия единен пазар и ще дискриминира страните, които не участват. Това е неприемливо", предупреди Маргаритис Скинас, комисар по миграцията.

Някои държави членки, включително Франция, биха искали външните граници на Шенген да се отворят отново на 1 юли, като същевременно се запазва забраната за страни с епидемиологичен риск. Това несъмнено е Бразилия и, вероятно, САЩ. Но, най-вероятно, това не е Китай, който е ключов играч за туризма в Европа", обобщава Ана Роуан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: