Природозащитници посипаха Стоунхендж с оранжева прахообразна боя

Природозащитници посипаха Стоунхендж с оранжева прахообразна боя Снимка: ladbible.com

За вандалския акт са задържани двама активисти на природозащитната организация Just Stop Oil

Моментът на вандалския акт е подбран напълно умишлено, тъй като около 5 000-годишния исторически паметник утре трабва да започнат празненства по случай лятното слънцестоене. 

Оцветена е част от историческата забележителност близо до Солсбъри, а около монолитите се носи оранжев облак прах. Извършителите твърдят, че не са използвали боя, а оцветено царевично брашно, което „дъждовете ще отмият”. Междувременно британските медии разпространиха снимки на „оранжевия” Стоунхендж.

Извършителите и голяма група техни привърженици са забелязаниоколо 12 ч днес на обед да заобикалят Стоунхендж, за да изпълнят протестната си акция.  Видеоклип показва в YouTube вандалския акт и опитите на други посетители на Стоунхендж да го спрат. 

Както подсказва наименованието на организацията им („Просто спрете петрола”) целта на природозащитниците отново е да привлекат вниманието на широката общественост към климатичната криза, настоявайки за спиране на добива и употребата на петрол и петролни продукти. 

От местната полиция потвърдиха, че извършителите на своеобразния протестен акт са задържани. Все още няма публикувани инициативи за почистване на древната историческа забележителност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: