Предоставят 60 млн. лв. в нова програма за подкрепа на туризма

Предоставят 60 млн. лв. в нова програма за подкрепа на туризма Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министър Лорер: ББР ще подпомага българските малки, средни компании и стартъпи

Българската банка за развитие (ББР) ще помага на малките и средни предприятия. Тя ще продължи да работи за бъдещето ръка в ръка с българския бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при представянетона нова програма за подкрепа на туризма в размер на 60 млн. лв. за микро-, малките и средните предприятия от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, които са сред най-засегнатите от COVID. На събитието беше подписан и Меморандум за сътрудничество между банката и Министерството на туризма в лицето на министър Христо Проданов.

Миинстър Лорир допълни, че се предвижда да продължи подпомагането с нови програми през ББР към най-засегнатите сектори в помощ на българските компании от различни сектори, следващата от които ще е земеделието..

Обявената нова програма „Подкрепа за туризма“ ще осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията фирми от бранша, за да им даде по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка. Програмата ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции.

Обемът на програмата е 60 млн. лв., като банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“. Предимството на новите условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски. 

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР ще предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: