Най-сетне ще бъде регламентирана професията „хижар” у нас

Най-сетне ще бъде регламентирана професията „хижар” у нас

Проблемите, свързани със стопанисването и управлението на планинските хижи, хижите хотели и заслоните в България, е обсъдила служебният министър на туризма Стела Балтова с представители на Българския туристически съюз. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на туризма. В срещата са взели участие експерти от министерствата на туризма и на правосъдието.   

През годините по отношение на съхраняването на планинските и високопланинските обекти за пешеходен туризъм много неща са се променили, и то не в полза на обществения интерес, е заявила Балтова. „Бихме искали решението, свързано със стопанисването на хижите, да намери ново и устойчиво решение“, подчерта тя. 

Участниците в срещата се споразумяха в спешен порядък да бъде създадена междуведомствена работна група, която да се заеме с прегледа на законовата рамка, свързана със собствеността на планинските хижи и културно-археологическите обекти.   

В групата ще бъдат привлечени експерти от министерствата на туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на културата, както и от министерствата на младежта и спорта, на отбраната, на правосъдието, за да се решат адекватно и компетентно всички настоящи проблеми, свързани със статута на хижите у нас. Целта е ефективното управление на обектите в контекста на социализацията на туризма. 

Представителите на Българския туристически съюз изведоха необходимостта от пълна координация на държавните органи и регламентирането на професия „хижар“. Според БТС това би допринесло за по-доброто стопанисване на планинските обекти, както и до повишаване качеството на обслужване. Беше обсъдена и възможността за създаването на съвременна и единна маркировка, в това число метални знаци – колове със слънчеви батерии и с интелигентни системи, които да помагат на изпадналите в беда туристи-планинари. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: