Забележителности: Магазин за млечни продукти в Дрезден в ренесансов стил

Забележителности: Магазин за млечни продукти в Дрезден в ренесансов стил

Това не е магазин, а истинско произведение на изкуството, магнит за туристите

На една от улиците в Дрезден, почти непроменена от 1700 година, в уединено кътче е разположен най-красивият магазин за млечни продукти в света. През 1997 г. той е вписан в книгата на рекордите на Гинес. И този магазин за мляко и млечни произведения се нарича Pfunds Molkerei.

Красотата му преживя истински ад - две световни войни, съветска военна окупация, затваряне и почти пълно унищожение. Но той оцелява. И има какво да разкаже.

Днес можете да влезете вътре и ще бъдете възхитени от видяното. Освен висококачествените млечни продукти, Pfunds Molkerei се слави най-вече със своя интериор: изискана декорация на стените и таваните с цветни плочки в стил неоренесанс, произведени от компанията Villeroy & Boch.

Керамичната мозайка е украсена с херувими, играещи си деца, класически гирлянди и венци, горски животни – катерички, пеперуди и, което е много подходящо за магазин за млечни продукти, крави. Изящният плот е завършен с месинг и керамика.

Тук можете да опитате известни сирена, да се насладите на ароматен сладолед или да изпиете чаша прясно издоено и полезно мляко. Има и много други продукти, а специализираният магазин в съседство продава сардели, колбаси, супи и ароматна, пикантна немска горчица.

Но освен красота, този причудлив магазин има и завладяваща история.

Магазинът действително свидетелства за предприемчивостта на собствениците, семейство Пфунд, които го основават през 1880 г. на вълната на индустриализацията на Дрезден.

Постепенно основателят на компанията Паул Пфунд открива, че не се спазват най-елементарните хигиенни правила. Млякото пристига замърсено, кисело или дори разредено.

За да подобри живота на жителите на Дрезден, той отваря млечен санаториум, осигуряващ качествено мляко и компанията започва да процъфтява. Разширявайки се, тя отваря своя главен магазин на улица Бауцнер, където се намира и сега.

Паул Пфунд, получил образование на икономист, и брат му Фридрих Пфунд, известен актьор, виждат перспектива в развитието на бизнеса.

Предприятието бързо разширява сферата си на дейност, попълвайки продуктовата си гама с разширяването на дистрибуторската си мрежа. Закупени са преса за масло и сепаратор за мляко. Производството на кондензирано мляко бележи началото на успеха на "Пфунд" в чужбина.

И ако в началото компанията доставя само 500 литра мляко на ден, то към 1895 г. тази цифра нараства до 40 хиляди литра.

За да не зависят от други производители, те отглеждат собствени животни, създават собствена фабрика за производство на картонени кутии, печатница, цех за обувки, бояджийски цех, както и шивашко ателие и пералня за пране на униформите на служителите.

Компанията се превръща в пример за грижа за своите служители. Въведено е собствено здравно осигуряване и осигуряване за майчинство, субсидии за персонала. Служителите, които са работили 25 години и са се пенсионирали на 65 години, получават пожизнено обезщетение.

Пред компанията обаче предстои бедствие - по-специално Втората световна война на практика изравнява град Дрезден до основи. Изненадващо, Pfunds Molkerei оцелява след бомбардировките и пожара през февруари 1945 г. и основният магазин с неоренесансови керамични плочки по чудо остава невредим.

В следвоенния период, когато Източна Германия преминава в ръцете на съветската власт, Pfunds Molkerei се сблъсква с комунистическия военен режим, който заплашва с коонфискация в полза на държавата на предприятието.

Собствениците на магазина се съпротивляват на режима известно време, докато той не е принудително отчужден през 1972 г. и затворен през 1978 г. Красивите класически рисунки по плочките не се вписват в социалистическата естетика.

Липсата на грижи довежда до унищожаване на голяма част от предприятието. Красивата търговска зала с митични същества, ангели и декор обаче оцелява.

Собствениците не пропускат да се свържат с Института за опазване на историческите паметници, в резултат на което на магазина е издадена заповед за защита, гарантираща неговата безопасност.

След разпадането на Съветския съюз през 1990 г., наследниците си възвръщат правото на собственост. Въпреки че им се налага да предадат управлението на магазина на дрезденски предприемач, след почти 150 години Pfunds Molkerei все още работи.

Удивително, но само 5% от плочките се нуждаят от обновяване. Останалите са оригинални. Компанията Villeroy & Boch, продължаваща дейността си, поставя нови плочки в съответствие със стария декор.

Млекопреработвателното предприятие, имащо някога обширна мрежа и производствен капацитет, сега работи по договори с регионални ферми.

Но винаги можете да влезете и да се възхитите на разноцветните му керамични мозайки, украсени с очарователни, великолепни ренесансови фигури и шарки, и да изпиете голяма чаша полезно и прясно издоено мляко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: