Цените на захарта са се доближили до критично ниско ниво

Цените на захарта са се доближили до критично ниско ниво Снимка: piqsels.com

Борсовите цени на захарта в момента се търгуват около 16,4 цента за фунт

Цените на захарта в света намаляват поради нарасналите очаквания за производство през селскостопанската 2025–2026 година и вече са се доближили до критично ниво, при което най-големият производител в света – Бразилия, може да започне да изтегля значителна част от „излишната“ захар от световния пазар, смятат експерти, анкетирани от РИА Новости.

В понеделник борсовите цени на захарта се понижиха и за първи път от над четири години паднаха под 16 цента за фунт (мерна единица за тегло, използвана в САЩ и Великобритания, 1 фунт = 0.4536 килограма - бел. ред.), но след това леко се възстановиха – днес се търгуват около 16,4 цента.

Традиционно цената от 15,5 цента за фунт се смята за критично ниво на така наречения „етанолов паритет“, под което бразилските производители преминават от производство на захар към етанол. Цената се приближава до този праг, при който предлагането може да започне да намалява“, казва Андрей Смирнов, експерт по фондовите пазари от „БКС Свят на инвестициите“.

Ако това се случи, цената може да нарасне с 50% само за няколко месеца, както вече се е случвало през 2022 г., припомня експертът по фондовите пазари от „Гарда Капитал“ Кирил Селезньов.

„В Бразилия, на фона на покачващите се цени на петрола, производителите на биодизел активно изкупуват захарна тръстика. Бразилия може да изтегли значителна част от "излишната" захар от световния пазар и да я преработи в етанол – нещо, което вече е правила неведнъж. Това ще доведе до нови ценови колебания с тенденция нагоре“, обяснява той.

В момента обаче цените намаляват заради очаквания за глобален излишък през селскостопанския сезон 2025/2026. Според данни на националната снабдителна компания CONAB, производството на захар в Бразилия през следващия сезон се очаква да достигне рекордните 45,9 милиона тона, което е с 4% повече от предходния сезон.

Едновременно с това се прогнозира, че производството в Тайланд ще нарасне с 1 милион тона на годишна база и ще достигне 11,1 милиона тона. Освен това Индия може да произведе 31 милиона тона захар, което е с 19% повече от нивото през сезона 2024–2025.

В същото време има и допълнителни фактори, добавя Смирнов, сред които са спекулациите на пазарните участници и тенденцията към здравословен начин на живот.

„Това може да говори за развитие и разпространение на алтернативи на захарта в близко бъдеще, особено в развитите страни“, заключава той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: