Доброволци изградиха екопътека до историческо място, на което са кацали астронавти в Русия

Доброволци изградиха екопътека до историческо място, на което са кацали астронавти в Русия Снимка: wikimedia.org

Доброволци изградиха екопътека, която води до специално място в историята на астронавтиката, което се намира в гора, отдалечена от големи населени места.

Пътеката се намира в отдалечения регион Перм, който е част от състава на Руската федерация. Тя ще отведе посетителите на място, където преди 55 години двама руски космонавти кацат принудително заради повреда в космическия апарат, чрез който изпълнявали своята мисия.

Двамата астронавти на борда са били Алексей Леонов и Павел Беляев. Те осъществяват първото в историята излизане на човек в открития космос.

Когато се връщали към Земята, разбрали, че в космическия им кораб „Восход-2" има повреда. Това ги принуждава да кацнат не на предвиденото място, а дълбоко в гората, по време на тежка зима.

На спасителните екипи им отнели около 3 дни, за да открият двамата астронавти, но независимо от това Леонов и Беляев били провъзгласени за герои на Съветската космическа програма.

„Това местоположение е с голяма културна стойност не само за Пермския регион, но и за Русия и света като цяло, защото не са много местата на тази планета, където са кацали астронавти", заяви Владимир Липнягов, който е ръководител на благотворителната фондация „Парма", по чиято инициатива е създадена екопътеката.

Трябва да отбележим също, че тук е кацнал космическият модул „Восход-2", от който е направено първото в историята излизане на човек в открития космос."

На историческото място, където е кацнал космическият кораб през 1965 г., сега е поставена паметна плоча.

Доскоро посетители дотам трудно можеха да достигнат, но сега, след построяването на 400-метровата екопътека, придвижването е улеснено максимално.

Преди пътят беше осеян с опасни неравности и избуяла трева. Сега, когато има пътека, всеки ще може да дойде тук лесно пеша и да види мястото, където преди доста години са кацнали астронавтите", каза Анна Иванова, която е един от доброволците, участвали в изграждането на екопътеката.

Липнягов се надява в бъдеще да се изгради нов паметник на мястото, тъй като, според него, сегашният е прекалено „мрачен и невзрачен":

Би било хубаво да поставим като монумент на историческото място капсула, подобна на онази, с която са кацнали двамата астронавти Алексей Леонов и Павел Беляев."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: