Разширяването на ЕС 2030: мечта или реалност?

Разширяването на ЕС 2030: мечта или реалност? Снимка: Стоп кадър Euronews

Доколко реално е обявеното от Брюксел разширяване на Европейския съюз през 2030 година? Този въпрос обсъдиха в Атина участниците в дискусионен форум от кандидатстващите за присъединяване държави от Западните Балкани.

Перспективите за разширяване на Европейския съюз станаха основна тема на панелната дискусия "Западните Балкани и разширяването на ЕС 2030: мечта или реалност?", организирана в Атина от гръцкия фонд за европейска и външна политика (ELIAMEP) и Бледския стратегически форум (BSF).

За това съобщава Euronews.

Един от кандидатите за членство в блока е Черна Гора.

Майда Горчевич, министър по европейските въпроси на Черна Гора: "Ние имаме импулс, имаме нова енергия благодарение на новото правителство и за първи път след няколко години имаме политическа стабилност, както и консенсус относно европейската интеграция. Затова в момента, в първите 100 дни от работата на правителството, ние показахме, че имаме открит диалог не само с политическото мнозинство, но и с опозицията, когато става дума за европейския път".

Някои страни от Западните Балкани, като Северна Македония и Албания, постигнаха значителен напредък. Има обаче нерешени въпроси, по-специално в диалога между Белград и Прищина и необходимостта от структурни реформи.

Бесник Бислими, първи вицепремиер по въпросите на европейската интеграция на Косово: "В сравнение с други страни, ние имаме допълнителни пречки, което усложнява нашата задача в тази надпревара, която трябва да бъде равна. Ние сме единствената страна, която все още няма статут на кандидат. Все още се борим за признаване от страна на петима членове на ЕС".

Въпреки вербалната подкрепа за разширяването от страна на европейските политици и конкретни инициативи, като новия план за растеж за Западните Балкани, остават въпроси относно посоката на този процес.

Марко Стучит, Държавен секретар по европейските въпроси на Словения: "Регионът на Западните Балкани се намира извън Европейския съюз. И не съм сигурен, че в дългосрочна перспектива не само Западните Балкани, но и ЕС може да си позволи влизането му".

Неотдавна Европейската комисия препоръча да започнат преговори за присъединяване към ЕС с Босна и Херцеговина, осем години след като тази западнобалканска страна подаде молба за присъединяване към блока. Очаква се на срещата на върха на ЕС тази седмица Босна официално да получи зелена светлина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: