Дупка зейна във Великата китайска стена

Дупка зейна във Великата китайска стена Снимка: planetofhotels.com

Виновниците са двама строителни работници, които решили „да не обикалят” с багера си, а да си разчистят пряк път

Така маркираният „участък 32” от историческия обект е разбит със същия този багер. Както припомня The Independend, Великата китайска стена е разрушавана и преди - от Чингиз Хан, манджурите и в селските райони като източник на строителен материал. 

Според полицията, щетите са „необратими”. Повреденият участък е на стотици километри западно от Пекин и е категоризиран като исторически и културен обект, защитен на ниво провинция. Двамата злополучни строители са задържани и ще бъдат обвинени в повреждане на историческа и културна забележителност. 

Великата китайска стена е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1987 г. Култовото съоръжение, изграждано, атакувано и възстановявано от около 220 г. пр. Хр. до 1644 г., е с дължина 8 850 км, а широчината му позволява движение с конски впрягове. Със своите пътни участъци и множество наблюдателни кули, стената е най-големият отбранителен строеж в световната история. Очертанията ѝ се виждат дори от Международната космическа станция.

Според статия на вестник Beijing Times от 2016 г. повече от 30% от Великата стена са унищожени напълно и само 8% от нея се пазят и поддържат добре. Повреденият участък е далеч от „представителната” част на стената край Пекин – един от най-посещаваните туристически обекти в света. В презентацията си ЮНЕСКО я описва като „изключителен пример за превъзходната военна архитектура, технология и изкуство на древен Китай“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: