Турист откри, че най-високият водопад в Китай се захранва от… тръба

Турист откри, че най-високият водопад в Китай се захранва от… тръба Снимка: express.co.uk

Откривателят публикува и клип, който показва, че водата в планинския водопад Yuntai идва от водопровод, вграден високо в скалата

Клипът, публикуван в понеделник, вече е гледан от 14 милиона потребители на Weibo и още 10 милиона потребители на Douyin, като е „лайкнат” над 70 000 пъти, съобщава ВВС. Появата му предизвика буря в китайските социални медии и накара операторите на туристическия парк Yuntai да се обясняват.

Пред държавната телевизия CCTV те заявиха, че просто са направили „малко подобрение“ заради сухия сезон, така че посетителите да не се почувстват разочаровани от пътуването си. Персоналът на парка увери, че за тръбата са използвали местна „изворна вода”, която не накърнява природната забележителност.

Коментарът на туриста, открил „подобрението” обаче е категоричен: „Няма да описвам как минах през всички трудности, за да стигна до водопада Юнтай, само за да видя тръба”. 

По-късно от парка публикуваха и „извинение” от името на водопада: „Не очаквах да ви посрещна по този начин и предвид сезона, не мога да гарантирам, че ще бъда в най-красивата си форма, но се постарах да изглеждам възможно най-добре, за да се срещна с приятелите си“.

Разположен в централната провинция Хенан, 312-метровият водопад е „звездата” на планинския геопарк Yuntai. Обектът, защитатен от ЮНЕСКО, привлича ежегодно милиони туристи от цял свят, които идват да видят древните геоложки формации на възраст над един милиард години.

Ситуацията с „подпомагането” на природата раздели китайската общественост. Докато едни критикуват туриста-откривател с постове от типа . „Този човек нямаше ли си друга работа?”, други смятат че незачитайки естествения природен ред, служителите на парка всъщност подценяват интелигентността на туристите.

Оказва се обаче, че практиката не е нова – друг известен туристически водопад в югозападната провинция Гуейджоу „се подпомага” по този начин от 2006 г., като през сухия сезон към него се отклонява вода от близък язовир.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: