Гласуваме за Европейско дърво - 2024

Гласуваме за Европейско дърво - 2024 Снимка: Euronews

Класацията „Европейско дърво на годината“ представя дървета с интересни истории от цяла Европа и насърчава връзките ни с природата

Феновете на инициативата я определят като истински катарзис в нашия свят, изпълнен с разделение, гняв и разбити сърца, пише Euronews. Всяка държава, която иска да участва, провежда национален конкурс, като кандидатурите се решават или от комисии, или чрез широко обществено гласуване. Когато процесът приключи, всяка държава излъчва по едно дърво за европейското състезание Тази година кандидатите са от 15 държави..

„Не съм срещал човек, който не харесва дърветата, така че те ни сближават“, казва Адам Холуб, ръководител на проекта в NadacePartnerstvi, чешка екологична организация, която организира състезанието. Според него конкурсът насърчава връзката между местните общности в грижите им за околната среда.

Ето някои от фаворитите според временното класиране. В момента на първо място с 21 808 гласа е „Сърцето на градината“ от Полша - величествено дърво на около 200 години с необичайно дебел ствол в ботаническата градина на университета във Вроцлав. На второ място с 13 753 гласа е френският 160-годишен „Плачещ бук от Байо“, с 40-метрова корона - истинска красота. 

France's entry to the European Tree of the Year competition.
Френският "Плачещ бук",, снимка - Euronews

Следващият кандидат с 8 812 гласа, но на почетната възраст от 3 000 – 4 000 години, е „Маслината в Лурас”, малко градче в Сардиния, коего се гордее със своето маслиново дърво от бронзовата епоха! 

The millenary oleaster trees of Luras - Sardinia 4 Emotions
Хилядолетното маслиново дърво в Лурас, снимка - sardinia4emotions.eu

За първи път участва кандидат от Португалия, заемащ за момента четвърта позиция с с 6 925 гласа. „Топ 5” допълва чешкото „Крушово дърво насред полето”, „оцеляло след социалистическата колективизация, консолидацията на земеделскшти зимш и изграждането на мелиоративни съоръжения“. Колко страни могат да се похвалят с такова дърво?

Portugal's entry to the European Tree of the Year competition.
Първият португалски кандидат, снимка - Euronews

Пълната селекция на тазгодишните кандидати можете да намерите на уебсайта на наградата (https://www.treeoftheyear.org/), и да направите избора си онлайн до 16:00 CET на 22 февруари. Церемонията по награждаването традиционно ще се проведе в Европейския парламент, в присъствието на евродепутати и представители на общонстите, номинирали свои кандидати. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: