Най-големият пазар на медицински канабис в Европа е германският

Най-големият пазар на медицински канабис в Европа е германският Снимка: https://pixabay.com/

Прогнозираните продажби се равняват на 267 млн. долара през 2020 г., като се очаква да достигне до 2,1 млрд. долара до 2025 г.

Според нов доклад, озаглавен „Европейски канабис 2020“ и изготвен от международната фирма за проучване на пазара на канабис Brightfield Group, очакваните разрешения за отглеждането на канабис и предписването му от общопрактикуващи лекари през следващите години ще доведат до комбиниран годишен темп на растеж при CAGR за 2020-2025 г. от 98%. 

През 2020 г. европейският пазар на канабис се очаква да достигне 359 млн. долара (269 млн. британски лири). Това ще отбележи 25% ръст от 2019 г., нараствайки до над 3,1 млрд. долара до 2025 г., при CAGR за 2020-2025 г. от 52%. 

Brightfield Group заявява, че въпреки първоначално прогнозирания удар върху пазара на канабис в Европа вследствие на пандемията, той успява да нарасне с 28% през годината. 

„През последните няколко месеца се наблюдава ускоряване темповете на промени в здравната индустрия. Тъй като здравните системи са преустроени, за да се дигитализират и персонализират, ние ще преоценим ролята, която канабисът може да изиграе за подобряване качеството на живот на пациента“, казва Гавин Сатианатан, главен изпълнителен директор на приложението за здравни технологии Alta-Flora, в изявление пред Yahoo Finance Великобритания. 

„Европейските системи за здравеопазване ще бъдат подложени на огромен натиск за намаляване на разходите през следващото десетилетие, а медицинският канабис в крайна сметка ще изиграе ключова роля за подобряване качеството на живот на милиони хора.“ 

Brightfield Group твърди, че пазарът успява да нарасне по време на COVID-19, тъй като телемедицината става все по-популярна и „насърчава предписването на медицински канабис на пациенти“. „В допълнение веригите за доставки като цяло са непрекъснати, поддържайки пазара добре снабден.“ 

Понастоящем най-големият пазар на медицински канабис в Европа е германският с прогнозирани продажби от 267 млн. долара през 2020 г., като се очаква да достигне до 2,1 млрд. долара до 2025 г. 

Въпреки това „той ще расте бързо, особено след като бъдат въведени още подкрепящи регулации на територията на континента (или глобални). Веднъж създадени, те ще направят стабилен пазара на медицински канабис в целия регион“, казва Брайтфийлд. 

Майкъл Сасано, главен изпълнителен директор на Somai Pharma - компания, фокусирана върху изследванията, разработването и разпространението на лекарствени формули, съдържащи канабиноиди, казва в изявление пред Yahoo Finance UK: 

„Европа ще се опита да догони Северна Америка..."

„Инвестиционната привлекателност, породена от приемането на фармацевтични продукти, както и свързаните с тях дистрибуторски мрежи, ще доведат до намаляването на локализираните мрежи за продажби като диспансери и социални клубове."

„Факт е, че повечето потребители на канабис се опитват да излекуват или болката си, или съня, или други заболявания и искат стандартизирани насоки, а не опити и грешки. И тъй като се появяват нови демографски групи, като възрастните хора и специалистите, търсене на продукти от лицензирани производители ще се увеличи."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: