Украйна ще маркира с баркод всеки храст марихуана

Украйна ще маркира с баркод всеки храст марихуана

Вицепремиерът на Украйна Стефанишина: на всеки храст марихуана ще има баркод

При отглеждането на марихуана в Украйна на всеки храст ще бъде поставен баркод, като цяло изискванията към производството на канабис за медицински цели ще бъдат строги, каза вицепремиерът Стефанишина.

Украинските власти строго ще контролират производството и продажбата на канабис за медицински цели, чак до баркода на всеки храст, заяви в интервю за "Украински новини" вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, която през 2021 г. стана инициатор на законопроект за легализация на този наркотик.

"Изискванията ще бъдат доста строги. Предписахме, че медицинският канабис ще се отглежда само в закрити помещения, т.е. в оранжерии. Необходимо е да се оборудват помещенията, да се осигури баркодиране на всеки храст, да се осигури видеонаблюдение. Всичко това е записано в закона", каза тя.

Стефанишина добави, че наказанието за незаконна употреба, отглеждане, препродажба на "това лекарство" ще бъде същото като за продажбата на наркотици. При това, стойността на лиценза за производство ще бъде същата като за производството на алкохол и тютюневи изделия, около 800 украински гривни (около $22). Предвижда лицензите те да бъдат издавани от Държавната лекарска служба.

По думите на вицепремиера, най-малко 6 милиона украинци с психологически травми и разстройства се нуждаят от такова лечение.

Обсъждането на въпроса за легализирането на медицинския канабис в Украйна продължава вече няколко години, още от 2014 година. Съответният законопроект е внасян няколко пъти във Върховната Рада. В резултат на това, правителството на Украйна и президентът Владимир Зеленски подкрепиха документа, регулиращ употребата на канабис за медицински, промишлени и научни цели. На 13 юли Радата гласува законопроекта на първо четене.

Стефанишина каза, че до 27 юли се приемат изменения за второто четене на законопроекта, което се очаква през септември. След това, отбеляза вицепремиерът, няколко месеца ще бъдат неоходими за разработване на подзаконови нормативни актове. "Що се отнася до действителното отглеждане и производство, според мен това ще отнеме няколко години", смята тя.

У нас, в България, съгласно Закона за лекарствените средства, производството на наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, се извършват с лицензия за дейности, сгради и помещения, издадена от министъра на здравеопазването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: