Лекарите започнаха да ни лекуват онлайн

Лекарите започнаха да ни лекуват онлайн Снимка: berkanamed.ru

Как пандемията се отрази на пазара на телемедицината

Принудителната самоизолация по време на пандемията доведе до рязко нарастване на популярността на телемедицината, съобщава руското издание „Коммерсантъ“. При условията на локдаун в някои случаи пациентите просто нямат друга възможност да се консултират с лекар. Впрочем, дори и след смекчаване на ограниченията и разпространението на ваксинацията, телемедицината си остава популярна.

1000% ръст на онлайн медицината

По данни на неправителствена организация FAIR Health, през декември миналата година (последния достъпен в момента доклад) в САЩ използването на телемедицината е нараснало почти 30 пъти - с 2817%, от 0,22% от всички посещения през декември 2019 г. до 6.5% през декември 2020 г. По оценка на американския изследователски център RAND Corporation през март 2020 г. офлайн приемът на лекарите е намалял с 23%, а през април - с 52%, като същевременно дистанционният онлайн прием е нараснал съответно с 1000% и с над 4000%.

„Пандемията от COVID-19 всъщност ускори американската цифрова медицина с десет години", смята Барт Демершалк, медицински директор по въпросите на синхронните услуги в Центъра за цифрова медицина на клиниката Mayo в Рочестър (щата Минесота).

Както се вижда от проучване, проведено миналата година от компанията GlobalData, 79% от американските лекари-специалисти: кардиолози, пулмолози, гастроентеролози и т.н., започнаха да практикуват онлайн медицината по-активно. Преди пандемията услугите на онлайн лечение са предоставяни на по-малко от половината от анкетираните. „COVID-19 може да бъде повратна точка за телемедицината, тъй като пациентите, здравните системи и платците все повече осъзнават всичките й възможности", смята директорът по тематичен анализ на GlobalData Катрин Уитни.

А според Майкъл Фишър, генерален директор на детската болница в Синсинати (щата Охайо), където броят на консултация онлайн е нараснал от около 2 хиляди за цялата 2019 г. до 5 хиляди на седмица през лятото на миналата година, в бъдеще на телемедицината ще се падат около 30% от всички приеми при лекари. Неговото мнение се цитира в прогнозата на експертите от консултантската компания McKinsey.

Развитието на телемедицината не е само американски феномен. Например, ако през 2018 г. в Япония само около 1000 здравни заведения (по-малко от 1%) са предоставяли на пациентите възможност за онлайн прием при лекар, през юли миналата година тази услуга вече се предлага в повече от 16 000 заведения (т.е. в около 15%). Според прогнозите на японския изследователски институт Yano Research Institute до 2024 г. пазарът на подобни медицински технологии в страната ще нарасне с 60%, до 20 милиарда йени ($ 185 млн.).

Технологиите стават медицински

Рязкото нарастване на търсенето на телемедицински услуги помага на компаниите от този сектор - в последно време активността на сливанията и придобиванията на компании нарасна значително. През миналата 2020 г. имаше мащабно сливане на американския пазар на телемедицина: през август компанията Teladoc Health, специализирана в медицински онлайн услуги, купи своя конкурент Livongo Health. Сделката се превърна в една от най-големите в сектора - Teladoc плати за закупуването на Livongo Health сумата от $ 18,5 млрд.

Ръстът на пазара на телемедицина отразява и количеството IPO, превеждани от компаниите, специализирани в предоставянето на услуги в тази област. (IPO - Initial Public Offering, или първично публично предлагане, представлява първоначалната продажба на акции на индивидуални и институционални инвеститори с основната цел да се наберат средства за дадената компания.)

През септември миналата година IPO проведе компанията AmWell - тя привлече $ 742 милиона. В тази компания например Google инвестира $ 100 млн. А преди няколко дни стана известно, че компанията Ambulnz ще стане публична. Вярно е, че няма да има IPO. На борсата тя ще излезе чрез сливането си със SPAC Motion Acquisition Corp. Стойността на Ambulnz при това се оценява на $ 1,1 млрд. Намерението си да станат публични заявиха и други компании от сектора, в това число Talkspace, Butterfly Network и Oscar Health.

Телемедицината много активно се развива и в Китай. Една от най-успешните компании в този сектор тук е Ping An Good Doctor, стартирана от местната застрахователна корпорация Ping an Insurance Group. Това е най-големият играч на китайския пазар с 373 милиона регистрирани потребители и 4 милиона платени абонати. IPO миналата година проведе китайската JD Health - медицинското подразделение на JD.com - в процеса кампанията привлече $3,4 млрд.  Още една китайска платформа, WeDoctor, на която са регистрирани около 250 хиляди лекари и която съобщава за 210 милиона потребители, също планира да проведе IPO в близко бъдеще.

Трудностите пред телемедицината

Телемедицината има някои ограничения - в много случаи за поставянето на дагноза е необходим обстоен преглед на пациента от лекар, освен това различните медицински процедури не могат да бъдат извършени онлайн.

Съществуват и някои по-специфични трудности. В изследване, проведено от компанията Rock Health и Центъра на цифрова медицина на Станфордския университет, онлайн медицината се възприема най-добре от хората на възраст 35-54 години, с високи доходи и по-високо образование, както и от пациенти с хронични заболявания.

В същото време някои категории са по-малко склонни да приемат такъв вариант на медицински услуги - това са хората над 55 години, хората с по-ниски доходи и жителите на селските райони.

Друг риск, особено значим в случая с медицинската информация, са кибернетичните заплахи. Според анализаторите на Trend Micro напоследък медицинската сфера става по-популярна сред киберпрестъпниците. Става дума за атаки, свързани с разпространението на телемедицината и експлоатацията на възможните слабости на ИТ системите на здравните заведения, както и за медицински шпионаж, особено опитите да се получат данни за разработки, свързани с борбата с пандемията. Медицинските сървъри съхраняват все по-големи масиви от данни за пациентите, които биха могли да се превърнат в мишена за киберпрестъпниците.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: