Купуваме петрол от Казахстан, Ирак и Тунис

Купуваме петрол от Казахстан, Ирак и Тунис Снимка: senews.com

България може да внася руски петрол и през 2024 г., но от март ще спре напълно вноса му от Руската федерация

Данни на търговци и London Stock Exchange Group (LSEG) показват, че замяната на руския петрол вече е в ход с внос на сортове от Казахстан, Ирак и Тунис, съобщи Reuters.

Единствената рафинерия на България в Бургас с капацитет от около 190 000 барела на ден се управлява от руската компания „Лукойл”, така че до миналата година София беше четвърти по големина вносител на руски петрол, припомня The Moscow Times. 

От януари обаче България вече не изнася петролни продукти от руски петрол, а „Лукойл” губи възможността да снабдява бургаската рафинерия с руски Urals и е принудена да купува суровини на пазара, което влошава икономиката на проекта, твърдят търговци.

Казахската марка KEBCO, доставяна от руските пристанища, може да се превърне в основен заместител на руските суровини в България, но сортът се предлага ограничено и на по-висока цена от Urals, коментират от индустрията. 

В края на 2023 г. „Лукойл” заяви че преразглежда стратегията си по отношение на активите в България и ще обмисли възможността да ги продаде. От своя страна посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов заяви в интервю за Телевизия Euronews България, че неговата страна, представлявана от петролната компания SOCAR, е „отворена да обмисли придобиването на Лукойл Нефтохим Бургас, ако България даде конкретно предложение“.

Reuters потърси подробности по ситуацията, но за момента “Лукойл” и Министерството на икономиката на България не са коментирали позицията си пред медията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: