
ДКСБТ: Пазарът на хранителни стоки на едро през октомври
- Пазарен анализ
- Автор:

Ретроспективният анализ на движението на цените през месец октомври в периода 2013 – 2020 г. показва, че през тази година цените на повечето хранителни продукти и на млечните произведения са по-високи спрямо същия месец на предходните две-три години.
Най-високи стойности през м. октомври тази година в сравнение със същия месец на предходния осемгодишен период са отчетени при брашното, ориза, кравето сирене, олиото и каймата.
На годишна база цените на повечето основни хранителни стоки бележат ръст, който е в диапазон от 5% до 26%.
Значително повишение на цената на годишна база има при олиото. Поскъпване спрямо миналата година има и при млечните произведения, с изключение на кравето масло и киселото мляко, те поевтиняват спрямо същия месец на миналата година. Покачване на цената на годишна база има при кренвиршите, каймата, както и при колбасите. Рибите, захарта, оризът и лещата също поскъпват на годишна база.
Докато цената на свинското месо, пилешките гърди и пилешкия бут се понижават в диапазон от -7% - 6% спрямо миналата година.
Тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през осемгодишния период показват известно стабилизиране на стойностите на зеленчуците около нивата от периода 2018 – 2019 г. и са по-високи спрямо същия период на 2016 и 2017 г.
Конструираният от Комисията групов Индекс на тържищните цени (ИТЦ) на хранителните стоки илюстрира общото относително изменение на цените на едро на хранителните стоки, които влизат в неговия състав.

През месеците май и юни стойностите на този индекс се покачват до ниво от 1,671 пункта. В края на юни се наблюдава успокояване на пазара и кривата леко тръгва надолу. През месец октомври стойностите са на ниво от 1,775 пункта, което е по-високо от нивото през месец септември. Спрямо същия период на предходната година индексът на хранителните стоки е на по-високо ниво, като се доближава до нивото от 2013 г.

Най-високи стойности на ИТЦ на хранителните стоки има през 2008 г., когато се наблюдава повишение на цените на повечето основни хранителни стоки и през 2011 и 2012 г.
Спрямо същия месец на миналата година при цените на едро на хранителните стоки се наблюдават преобладаващо възходящи тенденции.

Поскъпването на годишна база на стоките от тази група е от 7 – 26%.
Цените на млечните произведения се покачват на годишна база с 6-15%, а цената на кравето масло бележи спад от -11% спрямо същия месец на миналата година.
Поевтиняване на годишна база е отчетено при свинското месо с - 7% , при пилешкия бут с -6%, и при пилешките гърди с -4%.
Наблюденията на цените на рибата на годишна база показват поскъпване на всички видове с +6% +20%, с изключение на риба хек, при която има понижение на цената с 2%.
При цените на захарните изделия има поскъпване на годишна база - на вафлите с 3% и на бисквитите с 4%.
Следователно анализът на цените на хранителните стоки през м. октомври 2020 г. в сравнение със същия месец на осемгодишния период (2013 - 2020 г.) показва, че цените на повечето основни хранителни стоки са над нивата от същия месец на периода 2014 – 2018 г.

Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
