Плъховете ли са новата наркомафия в Индия

Плъховете ли са новата наркомафия в Индия Снимка: royalqueenseeds.com

Редица дела, свързани с търговия с канабис в Индия се провалят, заради изчезване на основното доказателство – конфискуваната дрога, която според индийската полиция е била изядена от плъхове.

Явлението придобива епидемични размери и вече е обект на разследване, пише ВВС. Практически става дума за стотици килограми марихуана. Индийски съдия цитира три подобни случая – първият за „унищожени от плъхове” 195 кг канабис, вторият – за 386 кг, докаго третият бележи рекорд с обяснението, че 700 кг конфискувана дрога, която се „съхранява” в полицейските участъци в окръг Матхура е „компрометирана” от плъхове.

Обяснението на полицейските служители е просто – нямали опит в борбата с „твърде малките” гризачи. Известна насока в разследването дава едно предложение, което може би разкрива какво стои зад изчезването на дрогата. Някои полицейски шефове са споделили идеята, че единственият начин да се защитят полицейските складове от "такива безстрашни мишки", е дрогата да се продава на търг на научни лаборатории и медицински фирми, като приходите отиват в полза на правителството.

Още съмнения във версията с плъховете хвърля и фактът, че за изчезването на канабиса от полицейските участъци се предлагат и други обяснения – например, че дрогата е „повредена от проливни дъждове”, както е заявил пред репортери високопоставен полицейски служител в област Матхура.

Тези противоречия са основателен повод за съмнения относно твърдението за намесата на „мишата мафия”. Оказва се също, че практиката с „изчезването” на конфискувана дрога по този начин може би е взаимствана. През 2018 г. осем аржентински полицаи бяха уволнени, след като обвиниха мишките за изчезването на половин тон канабис от полицейски склад. 

Според експерти обаче, е много малко вероятно гризачите да объркат канабиса с храна, още повече, че ако го бяха направили, складовете на полицейския участък биха се напълнили с мъртви животни. Проучване, публикувано през 2019 г., установи, че лабораторни плъхове, хранени с тесто с канабис, проявяват по-слаба телесна активност и по-ниска телесна температура. 

Но в Индия на плъховете се приписват и други престъпления. През 2017 г. полицията в източния щат Бихар ги обвини в консумацията на хиляди литри алкохол, конфискуван за една година, след като щатът забрани продажбата и консумацията на спиртни напитки. 

През 2018 г. при поправката на неизправен банкомат в щата Асам, техниците установиха останки от накъсани банкноти на стойност 1.2 милиона рупии (над $ 14 600). За предполагаеми виновници отново бяха обвинени активните гризачи. Поне по отношение на канабиса обаче, подозренията, че „плъховете” може да са двукраки, не са лишени от основание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: