Пазарът за интелигентна мобилност ще достигне $70 млрд. до 2027

Пазарът за интелигентна мобилност ще достигне $70 млрд. до 2027

С появата на пандемията COVID-19 пазарът на интелигентна мобилност регистрира спад през 2020 г. и се очаква да има по-бавен растеж и през 2021 г.

Глобалният пазар за интелигентна мобилност се оценява на 34,04 млрд. долара през 2019 г. и се очаква до 2027 г. да достигне 70,46 млрд. долара, регистрирайки комбиниран годишен темп на растеж от 20,2%, сочи анализ на Allied Market Research.

Пандемията COVID-19 увеличи търсенето на по-безопасни и сигурни транспортни средства, което засегна нуждата от споделяне на автомобили и пътувания. Това доведе до бавен растеж на глобалния пазар за интелигентна мобилност. 
Интелигентната мобилност е революционна идея за използване на наличните транспортни ресурси по безопасен и ефективен начин. 

Основни доставчици на услугата включват: 
1. Cisco 
2. Excelfore Corporation 
3. Ford Motor Company 
4. Innoviz Technologies. Inc. 
5. MAAS Global Oy 
6. QuaLiX Information System 
7. Robert Bosch GmbH 
8. Siemens 
9. TomTom International  
10. Toyota Motor Corporation. 

Пазар за интелигентна мобилност 

По технология 
GPS се прогнозира като един от най-доходоносните сегменти.

Нараства тенденцията към транспортни услуги при поискване. Услугите при поискване включват таксита, пътнически превози и чартърни превозни средства, които осигуряват гъвкавост и други функции като обратна връзка в реално време, проследяване на автомобила, възмжност за оценка от крайните потребители и други. В допълнение, възможността за намиране на точното местоположение на клиентите и съобразяване на търсенето с наличното предлагане са факторите, които в значителна степен движат пазара на интелигентна мобилност. 

Правителствени инициативи за интелигентни градове 

Бяха предприети няколко правителствени инициативи за прилагане на тенденцията за интелигентна мобилност по целия свят. Това доведе до растеж на глобалния пазар за интелигентна мобилност. В Япония например, Министерството на икономиката, търговията и индустрията и Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма през 2019 г. стартираха програма за субсидиране на интелигентна мобилност. 

Подобни програми за инвестиции и субсидии са прилагани от различни правителства по целия свят, което води до растеж на световния пазар. 

Нисък процент на интернет-покритие в развиващите се региони 

Всички процеси като намиране на водача, изчисляване на разстояния и тарифи се извършват чрез използване на смартфон със задължителна интернет връзка.

Някои страни като Еритрея, Бурунди, Чад и Сомалия имат слабо интернет-покритие, което възпрепятства растежа на пазара за интелигентна мобилност в регионите. 

Интелигентна транспортна система 

Услугите за безопасност, предлагани в модерните автомобили, са подходящ пример за иновативна технология за оценка на обслужването. Те са комбинация от телекомуникационна и автомобилна технология, използвана за подобряване на ефективността на превозното средство, намаляване на разхода на гориво и разходите за поддръжка, подобряване на мерките за сигурност и безопасност и подпомагане на водачите да подобрят цялостно шофирането. Системите за подпомагане на водача са основна характеристика на интелигентната мобилност, която помага на водачите да намерят най-подходящия маршрут за достигане до крайната дестинация. Също така дават предупредителни съобщения относно задръстванията и наличието на места за паркиране. 

По региони 
Азиатско-тихоокеанският регион ще покаже най-високия комбиниран годишен темп на растеж от 22,2% в периода 2020 - 2027. 

Анализ на въздействието на COVID 
С появата на пандемията COVID-19 пазарът на интелигентна мобилност регистрира спад през 2020 г. и се очаква да има по-бавен растеж и през 2021 г. 
Този спад се дължи на намаляването на търсенето на споделено пътуване в световен мащаб. Експертите в индустрията очакват това да се преодолее след 2022 година. Очаква се пазарът на интелигентна мобилност да нарасне след наличието на мерки за безопасност при споделяне на автомобили и услуги за споделено пътуване, като въвеждане на пластмасова бариера между пътниците на автомобилите и шофьора и др.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: