Хърватия: има ли повече туристи след преминаването към еврото?

Хърватия: има ли повече туристи след преминаването към еврото? Снимка: Стопкадър видео Euronews

Властите в Загреб отчитат успех в туристическия сектор; в курортите на Адриатическо море местните жители не наблюдават приток на туристи

Улиците на Трогир на адриатическото крайбрежие са пълни с летовници. Повече от 9 милиона души са посетили  страната тази година, според последните данни на хърватското министерство на туризма. Това е с 12% повече в сравнение със същия период на миналата година. И за първи път приходите от  хотелиерството са по-високи, отколкото през 2019 г., преди   коронавируса.

Властите в Загреб смятат, че причината за успеха е проста: без граници и единна валута. От 1 януари бившата югославска република е пълноправен член на Шенгенското споразумение и член на еврозоната.

Ето какво можете да чуете на кея: „С преминаването към еврото стана по-лесно за туристите. Ако имат евро и в родината си, вече няма нужда да търсят обменници, да проверяват обменния курс. местните, това е голяма промяна. Много от тях все още не са свикнали с новите цени."

Инфлацията в Хърватия достигна 13,5% през ноември миналата година и оттогава непрекъснато намалява.

След премахването на граничните контролно-пропускателни пунктове все повече унгарци предпочитат Адриатика пред Балатон.


Туристическият сектор е изключително важен за развитието на страната. Приносът му към БВП на Хърватия е 20%. Но засега има разминаване между докладите на официалните лица и настроенията в обществото.

Кореспондентът на Euronews Золтан Шипошеди съобщава от Трогир:

„Чуваме от обикновените хървати, че цените са се повишили значително поради еврото и има по-малко туристи. Въпреки това хората са оптимисти. И не без причина: през последните месеци няколко европейски нискотарифни авиокомпаниите откриха нови полети до южното крайбрежие на Адриатическо море".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: