Европейските акции отново падат

Европейските акции отново падат Снимка: Tokeny.pl

Европейските акции отстъпиха в понеделник, тъй като твърденията около банковите сделки и нарастващите коронавирусни инфекции тежат върху настроенията на пазара по целия свят.

Общоевропейският Stoxx 600 спадна с 1,7% в началото на търговията, а банките спаднаха с 4%, водейки до загуби, тъй като всички сектори и основните борси се плъзнаха на отрицателна територия.


Освен последните разработки за борбата с коронавируса, инвеститорите в Европа ще следят отблизо банковите акции в понеделник след твърденията този уикенд, че някои са имали работа със съмнителни средства.


В Азия акциите на Standard Chartered и HSBC, котирани на Хонконг, се сринаха в понеделник след твърдения, че са преместили големи суми подозрителни средства. До понеделник следобед акциите на Standard Chartered паднаха с 2,69%, а HSBC паднаха с 2,91%. По-рано през деня за търговия акциите на HSBC са паднали до минимум от повече от 25 години, според FactSet.


Ходовете дойдоха, след като банките - сред няколко световни заемодатели - бяха идентифицирани в медийни съобщения, че са премествали подозрителни средства за период от близо две десетилетия, според Ройтерс. В докладите се цитират поверителни документи, предоставени от банки на правителството на САЩ. HSBC заяви в изявление пред CNBC: „Ние не коментираме докладване на подозрителни дейности."


Междувременно Standard Chartered заяви в изявление: „Реалността е, че винаги ще има опити за пране на пари и избягване на санкции“ и че е поел своята „отговорност за борба с финансовата престъпност изключително сериозно“.


Нарастващите случаи на коронавирус остават във фокуса. Световната здравна организация предупреди в петък, че коронавирусът „няма да изчезне", отбелязвайки, че все още убива около 50 000 души седмично.


По отношение на индивидуалните действия за цените на акциите, германският United Internet потъна с повече от 23% в началото на търговията, след като намали перспективите си, докато Network International спадна с 21%, за да разшири скорошния си спад.


Rolls-Royce се срина с 10,7%, след като обяви планове за набиране на 2,5 млрд. британски лири (3,24 млрд. долара) за укрепване на своите финанси. IAG продължава да пада с още 9,8% в понеделник сутринта.


На върха на европейския индекс на сините чипове стои италианският Diasorin, който добави 3,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: