Конопът ще спаси света, и това не е шега

Конопът ще спаси света, и това не е шега Снимка: https://pixabay.com/

В борбата с изменението на климата всички методи са добри

 И един от тях е да викаме на помощ ... канабисa. И това не е шега. Именно това растение може да пребори промените в климата, твърдят учени.

Те също така твърдят, че в рамките на една година малка плантация с канабис може да абсорбира до 16 тона парникови газове, пише Daily Mail.

И така, след много изследвания учените успяха да открият, че конопените насаждения могат да абсорбират значителни количества въглероден диоксид от въздуха. Дори  два пъти повече, отколкото дърветата. Както обясняват учените, вредните газове попадат във влакната на конопа завинаги.

Изследователският център в Ню Йорк Hudson Carbon е установил, че половин хектар коноп съхранява до 3 тона въглерод. 

„Плантация от около 20 милиона хектара може да абсорбира стотици милиони тонове въглерод годишно.

Индустриалният коноп е разновидност на растението Cannabis sativa. Не трябва да се бърка с обикновената марихуана, защото в него липсва психоактивното съединение. Изпълнява пречистваща функция, тъй като може да извлича токсините от въздуха. И това не е всичко. Канабисът може да абсорбира тежки метали от почвата: олово, живак, кадмий и др. Това е потвърдено от редица изследвания на учени от Пенсилвания. Също така не изисква много вода за отглеждане. За да достигне зрялост, на растението му трябват 4 месеца“, казаха учените. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: