И Германия частично легализира употребата на канабис

И Германия частично легализира употребата на канабис Снимка: https://pixabay.com/

Възрастните ще имат право да носят до 25 грама чиста марихуана или хашиш и да отглеждат до три храста у дома

 Новият закон ще влезе в сила от 1 април.

Германският парламент одобри частичното легализиране на канабиса, като 407 депутати гласуваха "за" и 226 "против".

Според новите правила ще е възможно законно да се притежават до 50 грама канабис за лична консумация и да се отглеждат до три растения. Пълнолетните ще имат право да притежават до 25 грама марихуана на обществени места.

Притежаването и употребата на канабис от непълнолетни ще остане забранено.

Това е един от най-либералните закони в Европа. Правителството на Олаф Шолц следва стъпките на Малта и Люксембург, които легализираха канабиса за развлечение съответно през 2021 г. и 2023 г.

Предложената реформа е "важна стъпка към разработването на модерна политика в областта на наркотиците" и трябва да й позволи по-ефективна борба с черния пазар и намаляване на престъпността, подчертаха членовете на парламента от управляващата коалиция в съвместно изявление в началото на февруари.

Законопроектът също така предвижда създаването на сдружения с нестопанска цел, които ще могат да отглеждат канабис и да го доставят на своите членове под контрола на правителството. Броят на членовете на уникалните „канабис клубове“ ще бъде ограничен до 500. Клубовете не могат да бъдат разположени в близост до детски градини или училища.

Европейски челен опит

В Малта възрастните могат да притежават до 7 грама канабис и да отглеждат до четири растения у дома според законодателството, въведено през 2021 г., но пушенето на марихуана на обществени места все още е забранено.

В Люксембург от тази година е разрешена частната консумация, както и отглеждането на четири растения канабис, като се декриминализира появата с този наркотик на обществени места.

В Холандия канабисът е незаконен, но декриминализиран за лична употреба. Консумацията на малки количества за развлечение е разрешена и достъпна в кафенета.

Страната постепенно въвежда ограничения върху продажбата на марихуана на чуждестранни туристи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: