Рейтингът на 59 страни пада заради изменението на климата

Рейтингът на 59 страни пада заради изменението на климата Снимка: https://pixabay.com/

Сред анализираните страни са Китай, Индия, Съединените американски щати и Канада, които биха могли да очакват повишени разходи

Глобалният провал в ограничаването на въглеродните емисии ще увеличи разходите за обслужване на дълга на 59 страни през следващото десетилетие, твърди проучване, което изследва икономическото въздействие на изменението на климата върху кредитните рейтинги, съобщава   Ройтерс.

Сред анализираните страни са Китай, Индия, Съединените американски щати и Канада, които биха могли да очакват повишени разходи, тъй като кредитоспособността им ще падне с две степени според системата за оценка "климат-коригирана", според проучване, публикувано в Management Science.

„Нашите резултати подкрепят твърденията, че забавянето на зелените инвестиции ще увеличи разходите за заеми, което ще доведе до по-високи разходи за дълг“, казва изследователят Патриция Клусак за проучването, проведено съвместно от Университета на Източна Англия в Обединените арабски емирства и Университета на Кеймбридж.

Нарастващите разходи за дълг биха били само още един аспект от общите икономически щети, които вече са причинени от изменението на климата. Застрахователят Allianz изчислява, че горещите вълни ще намалят световното производство с 0,6 процента още тази година.

Парижкото споразумение

Въпреки че рейтинговите агенции признават уязвимостта на икономиките към изменението на климата, те досега са били предпазливи при количественото определяне на тези рискове в своите рейтинги.

Проучването на UEA/Cambridge приложи модели на изкуствен интелект към съществуващите рейтинги на S&P Global и след това ги комбинира с климатичните икономически модели и собствените оценки на риска от природни бедствия на S&P, за да създаде нови рейтинги за различни климатични сценарии.

Понижаването на рейтинга за 59 държави идва от сценария „RCP 8.5“, при който емисиите продължават да нарастват. За сравнение, 48 държави претърпяха понижения между януари 2020 г. и февруари 2021 г. по време на сътресенията заради пандемията от COVID-19.

Ако планетата успее да се придържа към целите на Парижкото споразумение за климата, като температурите се поддържат под покачване от два градуса, кредитните рейтинги се симулират така, че да нямат краткосрочен ефект, а само ограничени дългосрочни ефекти.

От друга страна, най-лошият сценарий на високи емисии до края на века би довел до по-високи глобални разходи за обслужване на дълга, нарастващи до стотици милиарди долари, показва моделът.

По-голяма прозрачност

Резултатите от изследването идват, докато регулаторите по света се стремят да разберат по-добре колко щети за икономиките и глобалната финансова система могат да се очакват от изменението на климата.

Документ от Европейската централна банка от миналата година призовава за по-голяма прозрачност за това как тези рискове ще бъдат включени в кредитните рейтинги.

S&P обяви, че екологичните принципи, използвани в неговите кредитни рейтинги, включват позоваване на риска от икономически щети от изменението на климата и разходите, свързани с неговото смекчаване. Те отказаха да коментира проучването на UEA/Cambridge, съобщиха агенциите.

Fitch Ratings изтъкна, че неговата система „ESG Relevance Scores“ включва фактори като излагане на въздействие върху околната среда като един от компонентите в своите оценки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: