„Делта" започна да забавя растежа на икономиката на Европейския съюз

„Делта" започна да забавя растежа на икономиката на Европейския съюз Снимка: pixabay

Премахването на ограниченията в ЕС доведе до съживяване на пазарите, увеличаване на бизнес активността, нарастване на потребителските разходи на гражданите, съобщава Euronews

Това принуди анализаторите да преразгледат прогнозите си за растежа на икономиката на ЕС. Но светлите перспективи могат да бъдат помрачени от бързо разпространяващия се щам на коронавируса „Делта".

В крайна сметка страните от блока отново започнаха да обмислят въпроса за въвеждането на антиковидни мерки.

Наскоро Европейската комисия подобри прогнозата си за растеж на БВП в еврозоната до 4,8% тази година, след рекорден спад от 6,2% година по-рано. Но тази цифра е постижима само ако могат да се избегнат нови локдауни.

Междувременно властите на Германия и Франция предупредиха сънародниците си да не пътуват до страните с особено висок процент на заболеваемост в ЕС - Испания и Португалия.

Мария Хесус Монтеро, министър на финансите на Испания: „За нас е много важно да поддържаме потока от туристи през август, септември и през последните седмици на юли. Затова провеждаме двустранен диалог с всички онези държави, които изразяват загриженост относно ситуацията."

Според решението на португалските власти, за настаняване в хотели и достъп до кафенета и ресторанти в много части на страната почиващите трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен PCR тест. Поради допълнителните изисквания европейците могат да преразгледат плановете си за почивка.

Мариана Виейра да Силва, държавен министър на Португалия: „Влизането в туристически обекти ще изисква цифрово удостоверение или отрицателен тест. Тази мярка не ограничава икономическата дейност, а само повишава нивото на сигурност. Това е нейната цел."

Нидерландия върна санитарните мерки, отменени преди две седмици, които ще засегнат ресторанти, нощни клубове и публични събития поради седемкратно увеличение на броя на коронавирусните инфекции.

Подобно решение беше взето от властите в Кипър, където броят на случаите на COVID-19 достигна рекорд за тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: